Clădirea primului spital civil din Timișoara intră în modernizare. Va deveni centru cultural și muzeu al cetății
Încep lucrările de transformare a fostei Clinici de Dermatologie din Timișoara într-un centru cultural. Investiția se ridică la aproape 18 milioane de lei fără TVA și ar trebui să dureze doi ani.
Articol de Radio Timișoara, 16 iunie 2020, 19:05
Primarul Nicolae Robu a explicat că, la final, vor funcționa în această clădire centrele culturale francez și german, Muzeul Cetății dar și Centrul cultural polivalent.
“La nivel de demisol și la parter va fi amplasat Muzeul Cetății. Tot la demisol și la parter va fi Centrul cultural polivalent care va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei. La etajul întâi și în podul care va urma să fie amenajat vom avea Centrul Cultural Francez, la etajul întâi și de asemenea în pod va funcționa Centrul Cultural German – deci cele două centre culturale își vor împărți în bună înțelegere, pentru că este spațiu arhisuficient, etajul unu și ce se amenajează în pod”, spune Nicolae Robu.
Lucian Perescu, patronul Constructim, firma care a câștigat licitația de realizare a lucrărilor, a declarat că dacă este asigurată finanțarea, lucrarea poate fi terminată într-un an și jumătate.
“E un proiect fain, chiar e ușor de făcut. Provocarea mare va fi finanțarea pentru că sunt foarte multe investiții și nu cred că avem susținerea necesară de la București, ca de altfel toate investițiile din Timișoara”, spune Lucian Perescu.
Primarul Nicolae Robu așteaptă bani de la Guvern pentru realizarea lucrărilor de transformare a clinicii de dermatologie într-un centru cultural. Robu se bazează pe o promisiune a premierului Ludovic Orban, care i-a promis primarului că, la nevoie, va sprijini Timișoara din fondul de rezervă al Guvernului.
Imobilul de pe strada Mărăşeşti a fost construit în 1745 pentru primul spital civil din Timişoara proaspăt eliberată de habsburgi de sub ocupaţia otomană.