Ascultă Radio România Timișoara Live • 

AUDIO / Un teren de fotbal, îngropat sub blocuri? Complicata situație juridică a arenei „Mănușarul”

Timișoara e aproape de a mai pierde un teren de fotbal. După ce în această primăvară, stadionul „CFR” a fost transformat în spital de campanie, la începutul acestei săptămâni a ieșit la lumină soarta terenului „Mănușarul”, din Ciarda Roșie, unde în curând va demara construcția unui ansablu de blocuri pe cinci nivele.

AUDIO / Un teren de fotbal, îngropat sub blocuri? Complicata situație juridică a arenei „Mănușarul”

Articol de Gabriel Toth, 11 iulie 2020, 12:24

Problema a fost ridicată chiar de locuitorii din cartier, în grupul lor de Facebook, „Oamenii din Ciarda Roșie”. Asta după ce s-a auzit în zonă că Ripensia, care desfășura pe acel teren antrenamente ocazionale ale grupelor de juniori, va fi nevoită să părăsească incinta la mijlocul acestei luni.

Pentru a explica mai bine situația și demersul cetățenilor din Ciarda Roșie, l-am contactat pe Daniel Arvatu, cel care a pus în lumină situația de la „Mănușarul” și a început o veritabilă anchetă. S-a descoperit că Primăria Timișoara a eliberat, anul trecut, chiar în Ajunul Crăciunului, o autorizație de construire firmei SC Developers SRL, pentru ridicarea unui ansamblu rezidențial:

Pe actualul teren de fotbal, dezvoltatorul imobiliar își propune să construiască 210 apartamente, situate în două corpuri de clădire, plus o parcare de 242 de locuri. Din nou, Daniel Arvatu:

Cum s-a ajuns, totuși, la această situație? Povestea e veche de peste un deceniu și jumătate și ar putea reprezenta o mostră a modului în care autoritățile au pierdut zeci de baze sportive după Revoluție. Nu doar la Timișoara, ci în întreaga țară.

„Mănușarul” e cel mai vechi teren de fotbal din Ciarda Roșie. După cum spun locuitorii mai vârstnici din zonă, acolo s-a bătut mingea, în cadru organizat, încă din primii ani de după cel de-al doilea război mondial. De-a lungul anilor, acolo au evoluat mai multe echipe din eșaloanele județene și municipale. Printre ele, Chimia Detergenți, Elanul SUT, ocazional Electrotimiș și Tehnomet – fosta Autoturisme. Însă gazda istorică a terenului a fost Mănușarul Timișoara, echipa Fabricii de Piele și Mănuși, întreprindere cu aproape 1.000 de angajați în epoca socialistă. Echipa de fotbal, apărută la începutul anilor 60, a fost o prezență constantă în eșalonul al patrulea până în vara anului 2000, când s-a desființat, cedându-și locul în Divizia D concitadinei Bayern Timișoara.

Echipa de fotbal Mănușarul Timișoara, în sezonul 1989-1990, pe terenul din Ciarda Roșie (Sursa foto: Facebook – Fotbal Județean/Banat

Din relatările celor care au activat de-a lungul anilor la Mănușarul am aflat un amănunt interesant. Înainte de Revoluție, baza din Ciarda Roșie era una dintre puținele din oraș, din circuitul ligilor inferioare, care dispunea de vestiare cu dușuri și apă caldă. Pe arene precum „Tehnolemn” sau „Dacia”, jucătorii obișnuiau să se spele la lighean după meciuri și antrenamente. Într-adevăr, în spatele porții dinspre strada N.D. Cocea, a existat o clădire cu parter și etaj, unde erau vestiare și grupuri sanitare. Tot acolo, a funcționat și o sală de mese a sportivilor, unde se mai organizau din când în când discoteci pentru tinerii din Ciarda. Clădirea a fost demolată în 2009, de noul proprietar, SC Developers, firma cunoscutului afacerist timișorean Nicolae Gavra.

Clădirea vestiarelor de la „Mănușarul”, înainte de demolarea ei, din 2009

Acesta din urmă, deține terenul „Mănușarul” din 2006. Doi ani mai târziu, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, s-a aprobat un Plan Urbanistic Zonal în care s-a permis același proiect imobiliar aflat și azi în discuție. Încă de atunci, din 2008, terenul figura în Cartea Funciară drept curți-construcții, și nu ca bază sportivă, momentul schimbării destinației fiind deocamdată neelucidat.

Primarul actual, Nicolae Robu, simțindu-se încolțit de presă pe această temă, a reliefat același lucru pe care îl spunem și noi. Prima mare ilegalitate s-a comis în timpul vechii administrații, când s-a permis schimbarea CF-ului și când s-a aprobat acel PUZ, pe baza căruia s-a dat și autorizația de construire actuală, din 24 decembrie 2019.

Cetățenii au reacționat prompt atunci, mai ales că la 23 decembrie 2008 – iată, tot în preajma Crăciunului – SC Developers a obținut autorizația de construire pentru ansamblul rezidențial. Doar că în 2009 s-a organizat, pe această temă, o dezbatere publică, în care locuitorii nu și-au dat acordul pentru o asemenea alterare a armoniei cartierului, iar proiectul nu a fost dus până la capăt.
În cazul de față, nu s-a organizat niciun fel de dezbatere publică, fapt subliniat și pe grupul „Oamenii din Ciarda Roșie”. Cetățenii s-au mobilizată însă și au început o campanie de strângere de semnături, dar și de bani, pentru plata onorariului unui avocat care să cerceteze situația și să înceapă demersurile în instanță. Din nou, Daniel Arvatu:

Așa cum spuneam, scriptic, terenul de fotbal nu e teren de fotbal. Cât de lipsit de logică ar suna, de cel puțin 15 ani acel perimetru e intabulat în categoria curți-construcții. Cine vizitează însă acum spațiul situat la intersecția străzilor Cocea și Pallady va constata însă că acolo funcționează un teren de fotbal, unul chiar bine îngrijit. De câțiva ani, Ripensia utilizează fosta bază „Mănușarul”, după o înțelegere verbală cu actualul proprietar, după cum a afirmat președintele roș-galbenilor, Dumitru Mihu:

Locuitorii din cartier au început, așadar, lupta pentru ca terenul „Mănușarul” să fie din nou destinat sportului. Primarul Nicolae Robu a intervenit la rândul său în discuțiile din grup și a promis că se va alătura acestui demers, pentru că doar în instanță poate fi readus CF-ul la stadiul inițial.

Prin implicarea celor de la Ripensia, „Mănușarul” a fost cât de cât cosmetizat și reîntors din drumul ce părea ireveribil către statutul de groapă de gunoi și crescătorie de bălării. La mijlocul acestui deceniu, dispăruseră și barele porților, nimic nereușind să mai amintească de existența fotbalului în acel spațiu. Dată fiind penuria de baze sportive din oraș, „Mănușarul” și-ar putea găsi o utilitate excelentă, dată fiind și calitatea solului de acolo, reliefată de cei mai mulți dintre cei care au jucat pe terenul din Ciarda Roșie. Și, teoretic, terenul încă mai poate fi salvat.

Așteaptă o soartă mai bună și alte terenuri ale fostelor întreprinderi, lăsate în paragină în ultima vreme. Despre planurile de pe terenul „Dacia”, din Mehala, a vorbit acum câteva săptămâni chiar Nicolae Robu. Liniște totală însă în privința terenului „Tehnolemn”, din Fratelia, rămas doar un loc de plimbat animalele de companie. Liniște și în cazul terenului din Cartierul Aeroport, unde a evoluat, decenii la rând, Șoimii Timișoara. O groapă de gunoi cu ieșire la Bulevard a ajuns și fostul teren „Stăruința”, de la intersecția străzii Orion cu Bulbuca. Și tot pe aceeași arteră găsim terenul „Elba”, care a reveni în proprietatea Primăriei, după ce în iarna anului trecut s-a anulat concesiunea către clubul Srbianka Giuchici. Și acolo, buruienile sunt dese și depășesc doi metri înălțime, îngropând, la rădăcinile lor, orice urmă a fotbalului.

Reportajul dedicat situației terenului „Mănușarul”, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat astăzi la Arena Radio și poate fi reascultat acționând tasta „play”:

Un fost internațional a semnat cu CSC Dumbrăvița
Fotbal marți, 12 noiembrie 2024, 12:41

Un fost internațional a semnat cu CSC Dumbrăvița

Fostul internațional se va ocupa de pregătirea juniorilor din Generația 2017 a clubului de lângă Timișoara. Ultima sa experiență ca antrenor...

Un fost internațional a semnat cu CSC Dumbrăvița
„Am crescut știind că atunci când joacă Poli e zi de sărbătoare” | AUDIO
Fotbal duminică, 10 noiembrie 2024, 17:39

„Am crescut știind că atunci când joacă Poli e zi de sărbătoare” | AUDIO

Alb-violeții de pe semicerc au profitat de pauza competițională și au admirat exponatele de la tribuna oficială a stadionului. Cel mai...

„Am crescut știind că atunci când joacă Poli e zi de sărbătoare” | AUDIO
Nu le priește Bucureștiul: arădenii au pierdut și cu Rapid | AUDIO
Fotbal duminică, 10 noiembrie 2024, 09:48

Nu le priește Bucureștiul: arădenii au pierdut și cu Rapid | AUDIO

Fundaşul Alexandru Paşcanu (48) a deschis scorul, după un corner executat de Claudiu Petrila, iar gabonezul Aaron Boupendza a majorat diferenţa...

Nu le priește Bucureștiul: arădenii au pierdut și cu Rapid | AUDIO
Timișorenii Miculescu și Sava, printre surprizele lui Mircea Lucescu
Fotbal sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 16:51

Timișorenii Miculescu și Sava, printre surprizele lui Mircea Lucescu

Ca altă noutate, Lucescu l-a mai convocat și pe portarul timișorean Răzvan Sava (de la Udinese). Dintre vestici au mai primit scrisorile de...

Timișorenii Miculescu și Sava, printre surprizele lui Mircea Lucescu
Fotbal vineri, 8 noiembrie 2024, 07:33

O istorie de șase decenii: „La revedere, El Monumental” | AUDIO

Istoria de un veac a clubului Politehnica Timișoara, a suporterilor săi, dar și momentele de glorie și de cădere, pot fi explorate în zona...

O istorie de șase decenii: „La revedere, El Monumental” | AUDIO
Fotbal marți, 5 noiembrie 2024, 08:59

„Dacă intrăm în play-off, cred că va fi un merit mare al suporterilor” | AUDIO

Roș-negrii au avut 1-0 din minutul 54 (gol Samake), au continuat să preseze, dar au făcut  o greșeală în lanț la golul egalizator și apoi au...

„Dacă intrăm în play-off, cred că va fi un merit mare al suporterilor” | AUDIO
Fotbal sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:16

Cosmin Stan, meciul 100 la CSC Dumbrăviţa | AUDIO

Antrenorul timișenilor, Cosmin Stan amintește că Mioveni este o echipă cu nume, în ciuda problemelor pe care le are acum: Cosmin Stan se va afla...

Cosmin Stan, meciul 100 la CSC Dumbrăviţa | AUDIO
Fotbal duminică, 13 octombrie 2024, 09:28

Dennis Man, gol și pasă de gol în victoria din Cipru | AUDIO

Dennis Man (minutul 16), Răzvan Marin (25 – penalty) şi Radu Drăguşin (minutul 36) au marcat golurile tricolorilor. Arădeanul Man a...

Dennis Man, gol și pasă de gol în victoria din Cipru | AUDIO