Pacienții cu forme ușoare de COVID ar putea fi internați într-un cămin-secție a Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara
Sistemul medical se va confrunta cu o mare problemă dacă numărul cazurilor noi de COVID-19 continuă să fie ridicat, avertizează medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 24 iulie 2020, 16:54
Potrivit medicului Virgil Musta, se ia în calcul ca pacienții cu forme ușoare să fie internați într-un cămin care să devină secție a Spitalului de Boli Infecțioase.
“Este în discuție să mai avem o zonă externă a spitalului nostru, un cămin, unde să interăm pacienții cu forme ușoare care nu au condiții de izolare la domiciliu. Se pune într-adevăr problema internării până în 48 de ore pentru a fi evaluați, pentru că sunt pline spitalele, despre secțiile de Terapie Intensivă să nu mai discutăm. Deocamdată, în planul pe care îl avem ne descurcăm, dar dacă continuă să fie la fel de mare numărul pacienților va fi o mare, mare problemă”, spune Virgil Musta.
Medicul timișorean a mai explicat și ce se întâmplă cu pacienții care optează pentru izolarea la domiciliu.
“Pentru cei care se izolează la domiciliu se poate recomanda un tratament dar nu antiviral pentru că acesta se poate da numai în spital. Legea spune că pacienții care se izolează la domiciliu trebuie evaluați în cel mult 48 de ore în spital, după care vor fi izolați dacă au aceste condiții și dacă își asumă această responsabilitate timp de 14 zile. Conform ultimelor date, după 10 zile nivelul de încărcătură virală deja este minim contagios și teoretic la 14 zile ei pot să își desfășoare activitatea fără să mai fie nevoie de o nouă testare. Doar că 14 zile trebuie să stea în izolare la domiciliu”, spune Virgil Musta.
Doctorul Musta a mai declarat că o soluție pentru diminuarea presiunii de pe spitale este evaluarea pacienților depistați cu COVID-19 prin spitalizare de zi.