Timișoara mai așteaptă până va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii
Comisia Europeană a propus amânarea anului în care orașele Timișoara și Elefsina (Grecia) vor deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Potrivit propunerii, cele două orașe vor deține titlul în 2023, amînare provocată de pandemia de coronavirus.
Articol de Radio Timișoara, 18 august 2020, 20:13
Comisia Europeană a mai propus ca, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus, oraşele Rijeka (Croaţia) şi Galway (Irlanda) să aibă posibilitatea de a-şi prelungi titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2020” până la 30 aprilie 2021. De asemenea, CE propune amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii şi din 2021 în 2023 a anului în care Timişoara (România) şi Elefsina (Grecia) vor deţine titlul.
Propunerea Comisiei este înaintată Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare finală.
Potrivit Comisiei Europene, Capitalele Europene ale Culturii 2020 Rijeka și Galway au fost cel mai grav afectate. Au fost nevoite să amâne sau să anuleze toate evenimentele începând din martie 2020, fără să știe când își vor putea relua programele și în ce condiții. În practică, ele nu au putut să-și desfășoare evenimentele pentru „Capitala Europeană a Culturii” și să profite de pregătirile lor atente.
În Timișoara, Elefsina și Novi Sad, capitalele pentru 2021, incertitudinea creată de pandemie a afectat pregătirile aproape la toate nivelurile, de la perspectivele de finanțare la viitoarele reglementări în materie de siguranță. În plus, restricțiile privind călătoriile au redus drastic fluxurile turistice și oportunitățile pentru parteneriate europene și internaționale. Măsurile împotriva coronavirusului au încetinit lucrările pregătitoare exact atunci când, în condiții normale, ar fi trebuit să se accelereze, arată CE.
Capitalele Europene ale Culturii pentru 2022, Kaunas (Lituania) și Esch (Luxemburg), precum și Capitala Europeană a Culturii pentru 2023, Veszprém (Ungaria), sunt mai puțin afectate, deoarece au încă timp să își adapteze programele pentru a ține seama de diferitele scenarii viitoare.