Cum comentează șeful Departamentului de Drept Public de la facultatea de profil din Timișoara refuzul de a duce urna mobilă la bolnavii de COVID-19
32 de bolnavi de COVID-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, care au cerut urna mobilă, nu au putut vota ieri, pentru că membrii secției de votare s-au temut că se vor îmbolnăvi.
Articol de Radio Timișoara, 7 decembrie 2020, 07:50
Spitalul le-ar fi asigurat echipamentul de protecție, inclusiv combinezoane, dar membrii au refuzat deplasarea.
O astfel de atitudine poate fi considerată, pe de-o parte, abuz în serviciu, dar, pe de altă parte, se poate lua în calcul și principiul proporționalității din legea fundamental, spune șeful Departamentului de Drept Public de la Facultatea de Drept din cadrul UVT, Cristian Clipa.
“Eu cred că în zona asta trebuie să ne raportăm la principiul proporționalității. Asta înseamnă că trebuie să punem în balanță, pe de o parte, dreptul fundamental al exercitării dreptului de vot, pe de altă parte, dreptul la sănătate de care se bucură inclusiv cei care ar fi trebuit să facă deplasarea cu urna mobilă la Spitalul <Victor Babeș>. Dacă mă uit la acest principiu al proporționalității, eu cred că trebuie să precumpănească dreptul la sănătate pentru că în ansamblul exercițiului electoral faptul că anumite persoane afectate de COVID-19, care reprezintă un procent extrem de redus din electori, nu ar avea cum să influențeze, să impacteze rezultatul alegerilor. Această soluție este sugerată de Constituție, doar că nouă, astăzi, ne lipsește un suport legal care să spună în mod expres faptul că persoanele aflate în centrele sanitare de tip COVID nu-și vor putea exercita dreptul de vot tocmai din cauza periculozității lor medicale, pentru că ei nu prezintă un alt pericol”, spune Cristian Clipa.
Pe de altă parte, la Timișoara, au fost onorate cele două cereri pentru urna mobilă depuse de pacienți de la secția suport COVID a Spitalului de Recuperare Cardiologică.