Primul tur cultural al orașului i-a impresionat pe tineri
Vizitatorii, un grup de peste 40 de tineri, au parcurs mai mult de 4 kilometi de istorie culturală a Timișoarei, cu mare interes, unii notând în carnețele explicațiile primite. S-au făcut popasuri în cele mai importante piețe ale Timișoarei: Unirii, Libertății, Sf. Gheorghe și Kuttl. Tinerii au localizat sediul primei biblioteci publice de împrumut din Imperiul Habsburgic, vestita tipografie Klapka, s-au minunat ascultând povestea despre Palatul Dicasterial, Palatul Baroc, Palatul Episcopal și cel al lui Florimund Mercy. Vizitatorii au fost impresionați de istoria vastă a orașului.
Articol de Carla Chiu, 14 octombrie 2014, 05:15
Cred că e nevoie de un asmenea exercițiu cât mai des, trebuie să ne cunoaștem istoria, locul unde locuim momentan. M-a impresionat numărul de tineri care au venit, m-am gândit că nu vor veni. Mi-a plăcut la Dom, istoria e impresionantă, este un momnument unic al orașului, e impresionantă și povestea, de fapt totul cred că este încărcat de istorie și de amintiri.
Sunt foarte interesante poveștile și chiar am de gând să studiez în amănunt despre fiecare clădire, an și stradă despre care ne-a fost povestit. Mi s-a părut foarte interesantă împărțirea clădirilor pe secole, cele cu un etaj sunt până în 1800, cele cu două etaje sunt construite până în 1900. Cred că este o idee foarte bună.
Cred că e foarte important să cunoști câteva repere și să faci pe ghidul din când în când și pentru alții, în orașul tău.
Turul cultural a cuprins toate reperele culturale ale Timişoarei, pornind de la Bastionul Terezia, trecând pe la Palatul Mercy, prin faţa Copacului breslelor. Nu a fost uitat Palatul Dicasterial, după care vizitatorii fac cunoştinţă cu Piaţa Unirii şi toate monumentele sale. Pentru că a fost vorba despre un tur cultural, nu doar istoric, s-a trecut şi pe la prima bibliotecă publică de împrumut din Imperiul Habsburgic şi Tipografia Klapka. S-a făcut un popas în Piaţa Sf. Gheorghe, locul unor importante descoperiri arheologice, apoi în Piaţa Libertăţii, cu Primăria Veche şi Casa Comandantului Cetăţii. Drumul a dus spre Castelul Huniade, pe lângă Catedrala Mitropolitană, apoi malul canalului Bega. Traseul a continuat spre Piaţa Kuttl, Palatul CFR şi vechea Catedrală a oraşului.
Iniţiativa inedită a aparținut Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, și a avut ca scop să-i familiarizeze pe studenţii universităţilor timişorene cu istoria şi cultura oraşului, printr-un tur interactiv, însoţiţi de istoricul Ioan Haţegan.
Sursa foto: opiniatimisoarei.ro