Tradiția Ignatului în Banat: Ca să faci un lucru ca lumea nu trebuie să te grăbești
Ignatul este ziua hărăzită de tradiție pentru tăierea porcului. Pentru că nu este o zi oarecare, Ignatul se derulează după un ritual bine stabilit.
Articol de Radio Timișoara, 20 decembrie 2020, 14:20
Ritualul spune că până nu cântă cocoșul se fierbe răchie cu zahăr și boabe de piper pentru curaj și sânge rece pentru ceea ce urmează să se întâmple. Dar dacă fiertura nu își face efectul asupra măcelarului, poate fi încercată și rețeta dată de Uica Mihai.
“I-am dar să mănânce un vailing de pită înmuiată în răchie și după ce a lipăit-o pe toată să vezi cum s-a dat cu picioarele în sus. S-a îmbătat ca un porc și așa am putut să-l înjunghiem. O murit fericit săracul porc”, spune Uica Mihai.
Reușita zilei depinde de maestrul măcelar care împarte cu grijă porcul în șuncă, clisă, costiță și alte preparate specifice acestui moment.
Ioan Vuia de la Mașloc a tăiat la viața lui peste 400 de porci și spune că e nevoie de răbdare și pricepere.
“Durează o zi întreagă. Ca să faci un lucru ca lumea nu trebuie să te grăbești și trebuie să respecți toate etapele. Am învățat foarte mult de la nemți. Se scoate prima dată șira spinării și în funcție de pretențiile, de gusturile fiecăruia se procedează la făcutul șuncii, la costiță, se lasă cu tot cu șoricul cu tot cu slănină însă se scot coastele afară. Este o mare taină și a preparatului. Trebuie să știi ce să pui la prepararea mezelurilor, să știi cantitativ pe fiecare sortiment câtă sare trebuie să pui, câtă boia, cât piper, cât usturoi ca să iasă un produs ca lumea”, spune Ioan Vuia.
Ziua se încheie cu pomana culinară a porcului, care, în Banat, înseamnă o combinație de varză cu carne fiartă în tihnă la foc molcom de lemn.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: