AUDIO / Ce fel de insurecție sau puci, la Capitoliu?
Articol de Dana Florea, 11 februarie 2021, 12:20
Întreaga opinie internațională a fost șocată de ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile în capitala Statelor Unite ale Americii, când sute de persoane violente au pătruns în clădirea Capitoliului. Am vorbit despre coincidențele istorice legate de invadarea și salvarea adevăratului Capitoliu, ca să spunem așa, adică templul situat pe una dintre colinele Romei. Astăzi am să mă refer la două cuvinte folosite de presa internațională și cea din România cu privire la episodul cu pricina: insurecție și puci. Sigur, după ce prima caracterizare a fost „tentativă de lovitură de stat”. Nu am informații și nici nu pot specula ca să spun dacă a fost sau nu o tentativă de lovitură de stat, dar un lucru e clar: intrarea prin forță în instituții ale statului nu ține de regulile democratice și trebuie pedepsită ca atare. Iar fanatismul adepților președintelui Trump trebuie sancționat pe măsura faptelor.
Așadar, Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește insurecția ca fiind o formă de luptă deschisă, organizată și armată dusă împotriva unui regim, a unei autorități sau pentru îndepărtarea unor armate ocupante. După câte a văzut o lume întreagă, manifestanții nu au avut arme de foc și nici nu au atacat, ca să zicem așa, la baionetă.
Cât despre cuvântul „puci”, același Dicționar Explicativ al Limbii Române ne spune că puciul înseamnă acțiune armată a unui grup politic militar care are drept scop răsturnarea puterii de stat printr-un atac neașteptat. Este evident, deci, și că fanaticii lui Donald Trump nu fac parte dintr-un grup „politic militar”, drept pentru care jurnaliștii ar trebui să fie mai atenți la cuvintele alese. Chiar dacă titlurile cu „insurecție” și „puci” atrag mai mult cititorii.
(rubricã difuzatã în 12 ianuarie 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.