Se pregătește un nucleu de creştere a rasei Mangaliţa în vestul țării
Fermierii timişeni vor să creeze în judeţ un nucleu de creştere a rasei de porc Mangaliţa. Acesta este numit şi porcul-somon, pentru că are în grăsime colesterol ‘bun’, care nu afectează vasele de sânge.
Articol de Radio Timișoara, 17 octombrie 2014, 11:25
În judeţ sunt doar trei proprietari cu câteva capete de Mangaliţa, în schimb în Ungaria s-a dezvoltat foarte mult acest sector.
Directorul Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală Timiș, Doru Petanec, a declarat pentru Agerpres că se dorește înființarea acestui nucleu pentru cei care vor să cumpere purcei sau produse tradiționale din această rasă și sunt nevoiți acum să meargă până la Turda, unde se află cel mai apropiat centru.
La rândul său, fostul director executive al Direcției Agricole, Tiberiu Lelescu, spune că rasa Mangaliţa este protejată ca rezervă de gene, pentru calităţile sale, fiind pe cale de dispariţie. În România mai sunt câteva zeci de mii de capete, iar la nivelul judeţul Timiş, doar vreo 60, mai notează Agerpres.
Specialiştii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara organizează un seminar pentru promovarea porcinelor din rasa Mangalița în Timiș. La seminar vor participa şi câţiva fermieri din Turda, care vor aduce şi două perechi de suine din această rasă spre prezentare.
Rasa Mangaliţa a fost obţinută în urma încrucişării suinelor autohtone, a mistreţului şi a porcului Sumadia de talie mare, cu părul lung şi creţ. Produsele tradiționale din rasa Mangalița sunt destul de scumpe, cel mai ieftin produs fiind slănina, la un preț de 35 de lei/kg.
Sursa foto: modernfarmer.com