Producțiile proiectului Pavilion muzical, prezentate într-o serie de videoclipuri educaționale
Articol de Radio Timișoara, 6 martie 2021, 09:15
“Pavilion muzical – lecții muzicale în clasă și acasă” este un proiect de educație digitală prin care Asociația Tribul Artistic îşi propune să apropie tinerii de muzică, prin intermediul unei serii de producţii video la care au contribuit muzicieni remarcabili.
Adresat elevilor din ciclul gimnazial, proiectul se doreşte a fi unul atractiv şi să dezvăluie lumi sonore diverse: fie rock, fie jazz, fie folclor, fie muzică clasică, fie beatbox, funk, hip-hop sau muzică experimentală. Instrumente, ritmuri, note sau genuri muzicale în interpretarea formațiilor Cobzality, PlaCello, Seven’s TM Show Band, Dincolo de ziduri, a muzicienilor Raluca Ilovan, Răzvan Poptean, Rareş Sângeorzan, Andrei Gologan, Roxana Cîrciu, Eduard Antal, Mădălin Luca, Remus Vălungan, Panici Rădoie, Johnny Kui, Ana Kui, DJ K-lu & MC Woodie şi a directorului artistic al proiectului, Vlad Popescu.
Videoclipurile au o durată de aproximativ 20 de minute şi includ o componentă teoretică și una practică. Fiecare episod cuprinde: prezentări muzicale, minutul de teorie, minutul jocului pentru acasă şi interviuri realizate de copii cu artiştii invitaţi.
“Ne dorim ca tinerii şi copiii să intre în contact cu muzica în cel mai modern mod, iar beneficiarii acestor emisiuni să poată deveni, în cinci, zece ani, spectatori ai unor concerte live. De ce avem nevoie de muzică? De ce avem nevoie de cultură? Mai ales în vremurile de astăzi este necesară reconectarea la cultură, reconectarea cu muzica, pentru a trece mai cu uşurinţă peste aceste momente dificile din întreaga lume. Consider că educaţia digitală este importantă şi ne bucurăm de parteneriatul cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi de suportul domnului profesor Marin Popescu, Inspector Şcolar General, care ne-a asigurat că aceste lecţii vor ajunge şi vor fi testate în şcoli. Beneficiarii acestui proiect sunt elevii din ciclul gimnazial care au o oră de educaţie muzicală pe săptămână, iar rolul profesorilor este foarte important. Am creat o legătură prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi avem un grup de 25 de profesori cu care lucrăm activ. Vor beneficia de o platformă, un site web, unde vor fi încărcate toate episoadele. Astfel, încercăm să realizăm cel mai mare pol de resurse de educaţie muzicală din România. Tribul artistic este o familie culturală. Un manager cultural ar trebui să fie flexibil şi conectat la mediul cultural, să caute această sinergie dintre public, artişti, organizatori, colaboratori. Îmbiaţi copiii şi tinerii care fac parte din mediul vostru să cânte la un instrument şi să asculte muzică. Rămâneţi conectaţi la muzică, acest domeniu care ne aduce atâta fericire!” spune muzicianul Ovidiu Florian Andriş, Manager al Asociaţiei Tribul Artistic.
Detalii despre “Pavilion Muzical” 2021 în dialogul realizat de Simona Stoiţa cu percuţionistul Ovidiu Florian Andriş, Manager al Asociaţiei Tribul Artistic.
Activitatea desfășurată prin proiectul Pavilion Muzical, de către Asociația Tribul Artistic, poate fi urmărită pe pagina de Facebook și pe pagina de Instagram. Videoclipurile muzical-educaționale vor fi disponibile gratuit pe platforma de învățare digitală www.pavilionmuzical.ro şi pot fi urmărite, începând din 13 martie, sâmbătă şi miercuri, de la ora 19:00.
La finalul proiectului va fi organizată o campanie sub forma unei mini caravane muzicale care va poposi la unităţi de învăţământ din localităţi timişene.
Proiectul este derulat de Tribul Artistic și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Un alt sponsor în cadrul proiectului este Fundația Alber.
(Foto credit – Asociaţia Tribul Artistic)