Spectacol pe cer, marți noaptea. Fragmentele cometei Halley intră în atmosfera Pământului
Cometa Halley este cea mai faimoasă dintre cometele periodice şi poate fi vazută la aproximativ 75–76 de ani. Marți seara, rămăşiţele acestei comete se vor intersecta atmosfera Pământului, iar dacă cerul va fi senin, ne vom putea bucura de o adevărată ploaie de stele. Directorul Observatorului Astronomic din Timişoara, Ladislau Farcaş explică fenomenul.
Articol de Carla Chiu, 21 octombrie 2014, 15:18
Când aceste fragmente minuscule intră în atmosfera pămntului cu viteză foarte mare, ele ard în totalitate, dând naștere la fenomene luminoase, vizbile sub fomra unor puncte sau dâre pe cerul nocturn, ceea ce, în limbaj popular, acest fenomen este cunoscut ca „ploaia de stele”.
Fagmentele cometei Halley promit un spectacol pe bolta cerească, după miezul nopţii. În România, ploaia de stele va putea fi vizibilă noi îl vom putea vedea doar în anumite condiţii:
În primul rând trebuie să fie senin. Dacă stăm în mijlocul orașului, luminile nu vor permite vizionarea acestui spectacol. Pentru a putea vedea, trebuie să ieșim departe de activitatea umană, unde este cerul întunecat. Trebuie multă răbdare, trebuie așteptat zeci de minute, poate chiar ore, cu ochii ațintiți la cer.
Cometa Halley a fost observată prima oară în anul anul 240 î.Hr. iar de atunci a trecut pe lângă planeta noastră de aproximativ 30 de ori. Cometa Halley este sursa a două ploi de meteori, pentru că orbita sa se apropie de Pământ de două ori pe an: la începutul lunii mai și la sfârșitul lunii octombrie.
Sursa foto: timisoaraexpress.ro