Prima pagină » Timp liber » Cultură » Viața bănățenilor deportați în Bărăgan, povestită de Teodora Idvorean în “Domiciliu obligatoriu”: Este un roman al bunicilor mei, dar poate fi și al bunicilor voștri
Viața bănățenilor deportați în Bărăgan, povestită de Teodora Idvorean în “Domiciliu obligatoriu”: Este un roman al bunicilor mei, dar poate fi și al bunicilor voștri
Foto: Editura Ariergarda
Articol de Radio Timișoara,
14 iunie 2021, 14:44 / actualizat: 18 iunie 2021, 18:58
Deportarea bănățenilor în Bărăgan, în urmă cu 70 de ani, este subiectul unei noi apariții pe piața editorială din Timișoara.
Romanul “Domiciliu obligatoriu”, semnat de Teodora Idvorean, fost redactor la Radio Timișoara, pune în discuție tragicele evenimente petrecute în anul 1951 și viața oamenilor siliți să trăiască în stepa Bărăganului.
Autoarea mărturisește că acest demers editorial este dedicat familiei sale care s-a numărat printre cei peste 40.000 de bănățeni evacuați din case și deportați.
“Este un roman bazat pe fapte reale, dar care totuși are în el elemente de ficțiune. Am atins acest subiect pentru că bunicii mei au fost nevoiți să stea cinci ani în Bărăgan, de asemenea tatăl meu a stat un an și jumătate, el în ceilalți premergători deportării a fost la colectivul de muncă forțată din Valea Jiului, asemenea altor copii ai persoanelor indezirabile pentru regimul comunist. Membri ai familiei mele au fost stat acolo, în Bărăgan, vreme de cinci ani, au fost nevoiți să suporte rigorile acestei deportări și, desigur, cei care au fost în Bărăgan știu despre ce vorbesc. Au fost nevoiți doarmă nopți la rând în mijlocul câmpului, sub cerul liber, sau în dulapurile culcate la pământ. Apoi și-au încropit colibe din mobile și covoare. Mai apoi, au săpat bordeie în pământ pentru că li s-a spus că în Bărăgan iernile sunt foarte. Au trăit pe pielea lor aceste ierni, într-un frig cumplit și într-un viscol care vine din Rusia”, spune Teodora Idvorean.
Autoarea ține să precizeze că romanul prezintă povești reale de viață, iar personajele sunt localnicii din Pustiniș.
“Acesta este un roman al bunicilor mei, dar poate să fie un roman al părinților sau bunicilor voștri, pentru că surprinde o istorie care nu se învață la școală sau, dacă se învață, se învață superficial”, spune Teodora Idvorean.
Romanul „Domiciliu obligatoriu” a apărut la Editura Ariergarda.
Vă reamintim, peste 40.000 de banateni au fost deportați în noaptea de de 17 spre 18 iunie 1951, cunoscută și ca „Rusaliile negre”, în Bărăgan, în cadrul unui amplu proiect de epurare socială pus la cale de regimul comunist din perioada Gheorghiu-Dej.
Ascultați un dialog cu Teodora Idvorean din emisiunea „Bună dimineața, Vest”: