Cum se înființează o asociație de proprietari? – Radio Timișoara și Federația TESLA în slujba proprietarilor de apartamente (rubrică interactivă)
Radio Timișoara împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA vine în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri în imobilele în care trăiesc. Viața la bloc sau în orice condominiu este, deseori, mai complexă decât pare la prima vedere. Expertiza unor profesioniști în domeniu poate fi, în acest context, de mare ajutor.
Articol de Dana Florea, 29 iunie 2021, 13:17 / actualizat: 28 iulie 2021, 12:42
Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA este o organizație non-guvernamentală și apolitică ce apără interesele asociațiilor de proprietari din Timișoara. Scopul organizației este acela de a crește calitatea vieții timișorenilor în condominii.
Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA a fost constituită din dorința de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil și armonios în concordanță cu standardele de urbanizare cele mai avansate și civilizate. Iar acest lucru începe în imobilele în care trăim.
De aceea, într-un parteneriat Radio Timișoara, experții TESLA vor oferi, săptămânal, în fiecare zi de marți, în cadrul emisiunii PULSUL ZILEI, care se difuzează în intervalul orar 12,00 – 13,00, răspunsuri documentate și bazate pe legislație, la toate problemele care ne vor fi semnalate de ascultători.
Așteptăm să ne contactați și să ne puneți întrebări folosind cele două adrese de e-mail disponibile: timisoara@federatiatesla.ro și secretariat@radiotimisoara.ro.
Cum se înființează o asociație de proprietari?
Apar tot mai multe imobile noi în Timișoara sau unele existente își schimbă proprietarii. Conform legii fiecare condominiu trebuie să fie organizat sub forma unei asociații de proprietari. Există câteva reguli clare, iar totul e stipulat prin litera legii.
În primul rând numele. Numele unei asociații de proprietari nu poate fi ales aleator, ci există un algoritm după care se stabilește.
„Denumirea unei asociații de proprietari respectă, obligatoriu, următoarea formulă: Asociaţia de proprietari din ……… (denumirea localităţii), str. ……… (denumirea străzii), bl. ..… (nr. blocului), scara ….. (dacă este cazul), explică pentru Radio Timișoara Stelian Cirț, președintele Federației TESLA.
Am fost întrebați dacă e complicat de înființat o asociație de proprietari. Nu e ceva de speriat. „Pentru a înființa o asociație de proprietari, avem nevoie de câteva documente. O cerere către Judecătorie ( de ex. Judecătoria Timișoara), semnată de preşedintele asociaţiei de proprietari; cererea trebuie să cuprindă în mod obligatoriu adresa la care să fie comunicate citaţiile / hotărârea judecătorească, purtând menţiunea de adresă de corespondenţă. De asemenea, se recomandă să fie indicate şi alte date de contact: nr. telefon, e-mail. Se achită o taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 lei. La dosar se adaugă procesul-verbal al adunării generale de constituire și tabelul anexă cu participanţii la adunarea generală şi semnăturile acestora; o copie conformă cu originalul; statutul de organizare şi funcţionare al asociaţiei de proprietari – un exemplar original; acordul de asociere, un exemplar original; un extras de carte funciară colectiv valabil, nu mai vechi de 30 zile. Mai trebuie atașate cazier judiciar, în original, prevăzut de art. 46 alin. 7 din Legea nr. 196/2018 şi copie conformă cu originalul cărţii de identitate a fiecărui membru din comitetul executiv şi comisia de cenzori; dovada faptului că cenzorul/membrii comisiei de cenzori, persoane fizice, au cel puţin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic și, în final, dovada faptului că cenzorul, persoană juridică, are domeniul de activitate contabilitate, audit financiar sau consultanţă în domeniul fiscal, conform legislaţiei în vigoare”, a mai declarat pentru Radio Timișoara Stelian Cirț, președintele Federației TESLA.
Pentru a găsi răspunsuri legale, de la specialiști, în legătură cu problemele și neclaritățile cu care vă confruntați în asociațiile de proprietari în care locuiți, nu ezitați să ne contactați folosind cele două adrese de e-mail disponibile: timisoara@federatiatesla.ro și secretariat@radiotimisoara.ro.