Albinele, noii super eroi ai Geoparcului Internaţional Ţara Haţegului
Articol de Radio Timișoara, 8 august 2021, 08:20
Articol de Radio Timișoara, 8 august 2021, 08:20
O sculptură de mari dimensiuni a fost realizată de un artist apicultor în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.
Sculptura înfăţişează un chip uman în care au fost plasaţi mai mulţi faguri reali, cu albine, îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei acestor insecte în natură, în ultima sută de milioane de ani.
Proiectul intitulat ‘Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului’ trage un semnal de alarmă, într-un mod inedit, asupra impactului pe care l-ar putea avea dispariţia albinelor asupra mediului.
Autorul sculpturii este artistul Dragoş Neagoe, apicultor profesionist, care a adus în Geoparc lucrarea ‘Coabitare’. El a realizat o lucrare de mari dimensiuni pe care a fost ataşată o familie de albine crescută special pentru a construi forme pe suprafaţa operei de artă.
“În 2008 am început apicultura şi mi-am dat seama că albina este pe cale de dispariţie. Multe familii de albine mor mai ales în timpul culesului de rapiţă şi de floarea soarelui, în special din cauza insecticidelor şi pesticidelor. Sper să nu ajungem în situaţia în care albina, care este pe cale de dispariţie, să fie văzută la fel ca la grădina zoologică, să ne plimbăm în jurul ei să spunem: ce frumos a fost acum 100 de ani”, apreciază sculptorul apicultor.
Ca măsură de siguranţă, atât sculptura, cât şi familia de albine au fost protejate cu o folie de plexiglas.
Considerată cea mai importantă fiinţă de pe Pământ, povestea albinei începe odată cu apariţia primelor plante cu flori şi este definitorie pentru ceea ce reprezintă viaţa pe planeta noastră, afirmă specialiştii Geoparcului.