Spectacolul coregrafei portugheze Vera Mantero la Timișoara: ”Muntenii din Caldeirão, exerciții de antropologie ficțională”
11 septembrie 2021 @ 19:30 –
Un spectacol emblematic despre memorie și obiceiuri pierdute.
Articol de Dana Florea, 11 septembrie 2021, 19:30
Eveniment unic, spectacolul coregrafei portugheze Vera Mantero ”Muntenii din Caldeirão, exerciții de antropologie ficțională” va avea loc sâmbătă, 11 septembrie 2021, de la ora 19:30, la Teatrul German de Stat Timișoara.
Spectacolul, semnat de cunoscuta coregrafă portugheză, este primul eveniment din programul „Uncensored Act” la Timișoara, lansat de Institutul Prezentului (IP). Evenimentul este parte a seriei „Pentru o antropologie a mișcării”, dedicată unor propuneri artistice diverse angajate în moduri similare în câmpul etnografic, deși localizate în contexte sociale, politice și culturale diferite, la momente diferite în timp.
Piesa „Muntenii din Caldeirão, exerciții de antropologie ficțională”, creată pentru Festivalul Encontros do Devir Faro, a fost dezvoltată în jurul procesului de deșertificare / dezumanizare a Muntelui Caldeirão, în interiorul Algarve (în sudul Portugaliei).
Vera Mantero afirmă: „Una dintre condițiile realizării piesei a fost înregistrarea și folosirea de imagini video de la fața locului. Într-adevăr, am filmat pe munte și am încorporat imagini în piesă, dar am folosit mai ales filmele etnomuzicologului Michel Giacometti, în special înregistrări ale unor cîntece de muncă locale. Însă miza nu e doar cîntecul, ci și Cuvîntul vorbit și Pămîntul; cuvintele unui Antonin Artaud în combustie, ale unui Jacques Prévert scandate în stilul poeziei ritmice (cuvintele sale despre ruine însoțind perfect imaginile de ruine găsite de mine pe munte). Piesa aruncă o privire asupra prețioasei munci de recuperare și a colecției muzicale a lui Giacometti, asupra practicilor și modurilor de viață tradiționale rurale, asupra culturilor orale din nordul pînă în sudul Portugaliei și, de asemenea, de pe alte continente, cum ar fi trimiterile la triburile native sud-americane la care fac referire prin cercetarea antropologului Eduardo Viveiros de Castro.
Prin această „privire de ansamblu” asupra muntenilor din Caldeirão, în această piesă mă refer la toți acei oameni care posedă o cunoaștere pe care noi am pierdut-o, o cunoaștere a legăturii dintre corp și spirit, dintre viața obișnuită și artă. O cunoaștere pe care o putem recupera (și ar trebui să o facem, pentru binele nostru). Dansul de la final este un tribut adus acestei cunoașteri.”
Spectacolul are durata de 1h20 și va fi prezentat în limba engleză, fiind urmat de o discuție cu publicul.
Evenimentul este organizat ţinînd cont de regulile sanitare în vigoare la data derulării lor.
Biletele costă 12 și 24 de lei şi pot fi cumpărate online sau de la casieria teatrului, Str. Alba Iulia, nr. 2.
Orar casierie:
Duminică, Luni: închis
Marţi până Vineri: 10-15 şi 17-19
Sâmbătă: 10-15
tel: 0256-43 57 43
„Uncensored Act” continuă cu o serie de conferințe. În 15 septembrie, de la ora 19:00 la Faber, istoricul de artă maghiar Emese Kürti, director al Artpool Art Research Center Budapesta, vorbește despre arhiva și opera artistei Katalin Ladik, poetă și performer de origine maghiară. În 23 septembrie, de la ora 19:00, într-o prezentare difuzată online Adam Lockhart, profesor și conferențiar la Duncan of Jordanstone College of Art and Design, Universitatea din Dundee, Scoția, vorbește despre procesul de digitalizare a arhivei de documente fotografice și video a promotorul scoțian Richard Demarco.
Programul „Uncensored Act” este inițiat și condus artistic de Ștefania Ferchedău și este dezvoltat de Institutul Prezentului în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 — Capitală Europeană a Culturii.