AUDIO / Agonia lui Balzac
Articol de Dana Florea, 13 octombrie 2021, 11:33
Fiindcă în rubrica de ieri am vorbit despre o aniversare, astăzi o să vorbesc despre o comemorare. A marelui romancier francez Honoré de Balzac, care se stingea în 18 august 1850.
Autorul „Comediei umane” a fost un om pradă exceselor. Muncea, adică scria 18 ore pe zi, bea câte 50 de cafele în acest răstimp, era un perpetuu îndrăgostit şi mereu dator vândut creditorilor săi. Şi, ca şi când viaţa nu i-ar fi fost destul de expusă, ultimele clipe ale zbuciumatei sale existențe au fost observate de Victor Hugo. Care, într-un text memorabil, „Moartea lui Balzac”, descrie agonia în care s-a stins marele romancier. Singur, părăsit de prieteni şi soţie, abia respirând.
Cu câteva luni înainte, se întorsese grav bolnav din Rusia unde a călătorit pentru a se căsători, în fine, cu femeia pe care o iubea de… 28 de ani! Balzac a aşteptat ca soţul contesei Hanska, un nobil militar ucrainean, să plece din lumea aceasta, pentru a-şi uni destinul cu graţioasa poloneză Ewelina Hanska. Ceea ce s-a şi întâmplat în martie 1850. După care, la scurt timp, mirii au revenit la Paris într-o călătorie cu… automobilul, ce a durat mai bine de o lună. Ceva s-a întâmplat în relaţia cu soţia sa fiindcă, în dimineaţa zilei de 18 augusţ Balzac nu a vrut să o primească. Unii au speculat că Balzac ar fi aflat de infidelităţile ei, alţii au pus episodul pe seama datoriilor pe care Balzac i le lăsa cu… generozitate. Alţii, pur şi simplu, au opinat că nu voia ca ea, Hanska, să îl vadă agonizând.
„Agonie” este un cuvânt ce ne vine din limba franceză, sensul lui, în greacă, este cel de „luptă”, iar creștinii au adăugat și înțelesul de „neliniște a morții”
(rubrica difuzata în 18 august 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: wikipedia.com)