Doru Dinu Glăvan a încetat din viață
Articol de Radio Timișoara, 31 octombrie 2021, 15:14 / actualizat: 1 noiembrie 2021, 8:28
Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și cel care a pus bazele Radio România Reșița, s-a stins din viață la Reșița, în urma unor complicații generate de infectarea cu COVID-19, a transmis într-un comunicat Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
În vârstă de 75 de ani, Doru Dinu Glăvan a intrat în presă de foarte tânăr – a început să publice la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 18 ani ajunge colaborator în presa locală și regională. În 1965, la 19 ani, devine corespondent al foarte răspânditului ziar „Sportul popular”, cunoscut mai târziu sub numele de „Gazeta sporturilor”. În curând, este angajat cronicar sportiv al postului național de radio, continuând să publice și în presa scrisă.
”Consider că Radio România este o adevărată Catedrală a Neamului”- afirma mereu Doru Dinu Glăvan.
Acesta este crezul fundamentat după cinci decenii de slujire a postului public, din adolescență ( 1962 Radio Timișoara) în calitate de colaborator junior și apoi senior, la Radio București din 1969.
La Radio București, colaborarea a debutat la redacția sport, devenind principal comentator a trei discipline olimpice – atletism, natație și gimnastică, dar răspunzând la nevoile redacției și pentru alte transmisii, la alte discipline – fotbal, sau impetuoasele competiții de masă din cadrul Daciadei. Realizator de transmisii directe, reportaje, interviuri, comentarii de specialitate. Toate acestea s-au datorat încrederii câștigate. A slujit cu devotament, fără menajamente, de orice fel, această instituție, o Mare familie care l-a primit și prețuit.
Din 1980 au început transmisiile de peste hotare având marea bucurie de a face acest lucru de la Universiade ( București, Edmomnton, Zagreb, Sofia ), Campionate Balcanice, Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice, din cele mai apropiate și depărtate locuri de pe glob.
În 1995, la îndemnul colectivității din Caraș-Severin, cu sprijinul autorităților, a început construirea unui post de radio ( în cadrul Fundației Radio Caraș-Severin, al cărui director a fost ) care a devenit, din anul 1996 post local și mai apoi regional, al Societății Române de Radiodifuziune. Intense bătălii administrative au fost până la obținerea licenței dedicate postului 102,5 FM, mai apoi stabilită la cea de 105,6 FM, existentă și astăzi.