Lipova – legenda celor trei cetăţi!
Haideţi astăzi să dăm puţin în mintea copiilor şi să descoperim, jucându-ne, un oraş ce pastrează încă urmele urmele unei străvechi istorii: Lipova.
Articol de Dana Florea, 4 noiembrie 2014, 13:53
Situat în nord-estul Banatului, la 32 km de Arad, oraşul s-a format din contopirea a trei aşezări istorice: Radna şi Şoimoş pe malul drept al Mureşului, respectiv Lipova istorică, pe malul opus.
Prima atestare documentară a orașului Lipova datează din anul 1314 sub denumirea de Lipva. În anul 1324 așezarea este menționată sub denumirea de castellanus de Lypua, topic ce reflectă caracterul fortificat al așezării de la acea vreme.
Fiind amplasată pe râul Mureş, deci în nordul Banatului, Lipova a fost permanent disputată de habsbrugi şi de otomani. Între 1552 – 1595 si 1613 – 1718, a fost stăpânită de turci (cu întreruperi). În urma semnării Pacii de la Passarowitz în 1718, oraşul a revenit definitiv în mâna habsburglor.
Totuşi, Lipova este una dintre puşinele localităţi stăpânite de turci în care s-au mai pastrat urme ale acestora. Bazarul turcesc unic în România şi canalizarea, ambele funcţionale încă după mai bine de patru secole, sunt grăitoare în acest sens.
Întreg articolul îl găsiţi aici.
Urmăreşte campania şi pe facebook la adresa: https://www.facebook.com/EUalegROmania?fref=ts