Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Povestea medicului veterinar care a pus pe picioare o fermă de vaci pe model european

Povestea medicului veterinar care a pus pe picioare o fermă de vaci pe model european

Articol de Radio Timișoara, 9 noiembrie 2021, 11:15

O fermă din Arad a reușit să implementeze un concept european modern, de la fermă la furculiță, adică un traseu scurt de la producător la cumpărător pe care îl urmează un produs de fermă la un preț similar sau chiar mai mic decât cel din magazine.

Ferma a fost pusă pe picioare de un tânăr care și-a imaginat o afacere în zootehnie încă de pe băncile Facultății de Medicină Veterinară pe care a absolvit-o la Timișoara în 2012. Încă din studenție, Virgil Andru, actualmente medic veterinar, și-a cumpărat primele 18 vaci de lapte.

Pentru că și-a luat meseria și afacerea în serios, Virgil Andru s-a mutat împreună cu soția pe câmp unde, cărămidă cu cărămidă, a construit o fermă modernă în care sunt acum 125 de capete de văcuțe și de unde nu lipsește și o mică unitate de procesare.

“Tot timpul am fost fascinat de vaca de lapte, de animalele mari, pentru că vaca de lapte e o uzină în adevăratul sens al cuvântului. Decizia nu a fost ușoară, dar mi-am dat seama că șansele de a face performanță sunt destul de mici, deoarece cu vaca de lapte trebuie să fii mereu prezent”, spune Virgil Andru.

 

Tânărul întreprinzător a înțeles că investiția în tehnologie înseamnă performanță, costuri mai mici la o calitate mai bună. După calcule riguroase, a adus la fermă un robot de muls, care, în ciuda prețului mai mare, rezolvă o serie de probleme.

“Robotul de muls, la noi în fermă, a apărut ca o nevoie, deoarece forța de muncă e tot mai greu de găsit. Am zis că trebuie să schimbăm macazul dacă vrem să continuăm și dacă vrem să facem performanță. Poți să acționezi corect și să maximizezi producția de lapte, sănătatea animalului e mai bună. E o investiție mare, dar după calculele mele, robotul de muls se amortizează din diferența de producție care a crescut cu 2 sau chiar 4 litri pe cap de animal”, spune Virgil Andru.

Pentru a  maximiza profitul, medicul Virgil Andru a abordat direct piața cu propriile produse. Cea mai mare parte a laptelui se transformă în brânzeturi, smântână sau iaurturi și se vinde în municipiul Arad, doar surplusul fiind direcționat către un mare procesator.

Valul de scumpiri îi dă fiori lui Virgil Andru pentru că ar putea strica echilibrul fin dintre producție și nivelul vânzârilor. El recunoaște că toate acestea vor duce la scumpirea produselor și crede că în următoarele luni se va constata la raft o creștere cu 10-20%.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară