Povestea medicului veterinar care a pus pe picioare o fermă de vaci pe model european
Articol de Radio Timișoara, 9 noiembrie 2021, 11:15
O fermă din Arad a reușit să implementeze un concept european modern, de la fermă la furculiță, adică un traseu scurt de la producător la cumpărător pe care îl urmează un produs de fermă la un preț similar sau chiar mai mic decât cel din magazine.
Ferma a fost pusă pe picioare de un tânăr care și-a imaginat o afacere în zootehnie încă de pe băncile Facultății de Medicină Veterinară pe care a absolvit-o la Timișoara în 2012. Încă din studenție, Virgil Andru, actualmente medic veterinar, și-a cumpărat primele 18 vaci de lapte.
Pentru că și-a luat meseria și afacerea în serios, Virgil Andru s-a mutat împreună cu soția pe câmp unde, cărămidă cu cărămidă, a construit o fermă modernă în care sunt acum 125 de capete de văcuțe și de unde nu lipsește și o mică unitate de procesare.
“Tot timpul am fost fascinat de vaca de lapte, de animalele mari, pentru că vaca de lapte e o uzină în adevăratul sens al cuvântului. Decizia nu a fost ușoară, dar mi-am dat seama că șansele de a face performanță sunt destul de mici, deoarece cu vaca de lapte trebuie să fii mereu prezent”, spune Virgil Andru.
Tânărul întreprinzător a înțeles că investiția în tehnologie înseamnă performanță, costuri mai mici la o calitate mai bună. După calcule riguroase, a adus la fermă un robot de muls, care, în ciuda prețului mai mare, rezolvă o serie de probleme.
“Robotul de muls, la noi în fermă, a apărut ca o nevoie, deoarece forța de muncă e tot mai greu de găsit. Am zis că trebuie să schimbăm macazul dacă vrem să continuăm și dacă vrem să facem performanță. Poți să acționezi corect și să maximizezi producția de lapte, sănătatea animalului e mai bună. E o investiție mare, dar după calculele mele, robotul de muls se amortizează din diferența de producție care a crescut cu 2 sau chiar 4 litri pe cap de animal”, spune Virgil Andru.
Pentru a maximiza profitul, medicul Virgil Andru a abordat direct piața cu propriile produse. Cea mai mare parte a laptelui se transformă în brânzeturi, smântână sau iaurturi și se vinde în municipiul Arad, doar surplusul fiind direcționat către un mare procesator.
Valul de scumpiri îi dă fiori lui Virgil Andru pentru că ar putea strica echilibrul fin dintre producție și nivelul vânzârilor. El recunoaște că toate acestea vor duce la scumpirea produselor și crede că în următoarele luni se va constata la raft o creștere cu 10-20%.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: