Cauzele sindromul „burnout” în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Săptămâna trecută, aflam că burnout-ul este un sindrom ce rezultă din stresul cronic de la locul de muncă, stres care nu a putut fi gestionat cu succes – o definiție dată recent de Organizația Mondială a Sănătății. Care sunt însă cauzele?
Articol de Radio Timisoara, 9 noiembrie 2021, 13:46 / actualizat: 9 noiembrie 2021, 17:52
Perfecționismul este una dintre cauze, iar acesta poate fi definit printr-un set de expectanțe și standarde foarte ridicate pe care le avem de la propria persoană, dar și de la oamenii din jurul nostru. Concret, ne dorim să fim cât mai performanți și verificăm o sarcină dată de mai multe ori, căutăm reasigurări de la șefi pentru a fi siguri că am realizat corect sarcina, corectăm colegii pentru a nu face greșeli, și ne este dificil să-i lăsăm pe alții să ne ajute, deoarece credem că ei nu vor face destul de bine sarcina. Iar perfecționismul va afecta relațiile cu ceilalți deoarece le transmitem ideea că nu se ridică la standardele noastre și există chiar riscul să fim excluși din grupul nostru de la muncă.
O altă cauză a epuizării profesionale este dependența de muncă, iar aceasta ne afectează și viața profesională și pe cea personală. Atunci când suntem dependenți de muncă ne implicăm în foarte mult în sarcini, petrecem ore peste program, viața personală ajunge pe locul doi în planul priorităților, în vacanțe, excursii ne gândim tot la job și ne este greu să ne relaxăm.
Cum ne poate afecta dependența de muncă?
Apar conflicte în familie ce sunt datorate dezechilibrului dintre viața profesională și cea personală, performanța la muncă va scădea în timp și putem avea și probleme de sănătate (oboseală cronică, stări de anxietate, depresie)
Aveți grijă de sănătatea dvs la locul de muncă!
Psihoterapeut Ioana Eva Cădariu
Rubrica este difuzată pe toate frecvențele noastre, marțea, între orele 12 și 13.