Premise pentru studierea muzicoterapiei la nivel universitar
Simpozionul Ştiinţific Internaţional „Muzica şi Medicina” a reunit personalităţi din domeniul muzical şi medical, autori de lucrări ştiinţifice pe aceste teme.
Articol de Radio Timișoara, 14 noiembrie 2021, 14:10
Evenimentul, ajuns la a noua ediţie, a fost organizat de Societatea Internaţională de Studii Muzicale și s-a desfăşurat sub patronajul Academiei Române – Filiala Timişoara.
„Nevoia acestei manifestări derivă, firesc, din problemele pe care le întâmpină muzicienii, dar şi din perspectiva terapiei prin muzică. Sunt puţin cunoscute afecţiunile profesionale ale muzicienilor. De aceea, am considerat de cuviinţă să ne organizăm într-un format care include mai multe laturi ale ştiinţei – cercetare medicală, cercetare muzicală, bolile profesionale, inginerie – şi instituţii preocupate de problemele muzicienilor profesionişti, sub aspectul sănătăţii acestora, sau preocupate de problemele rezolvate cu ajutorul muzicii. Este o manifestare de nişă, dar în Europa şi în Statele Unite ale Americii există profesii precum sunt cele de muzicoterapeuţi. Noi încercăm de mulţi ani şi sperăm să avem succes să putem să dăm startul unei astfel de specializări universitare şi în ţara noastră. Ediţia din acest an a fost co-finanţată de Primăria Municipiului Timişoara şi de Consiliul Local Timişoara, prin centrul de proiecte. Partenerii noştri sunt, încă de la început, Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Republica Moldova, Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Universitatea „Transilvania” din Braşov, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Am conceput un chestionar în care am strâns solicitările şi ideile colegilor pentru organizarea viitoarei ediţii, ediţia a zecea, aniversară, din 2023. Fiecare ediţie a simpozionului se încheie cu publicarea într-un volum a lucrărilor selectate. Acest volum este vizibil, este prezent în peste nouăzeci de universităţi din întreaga lume, este indexat în baza de date internaţională CEEOL din Frankfurt şi astfel preocupările noastre ajung în atenţia celor interesaţi de această temă.” precizează prof. univ. dr. Veronica Laura Demenescu, iniţiator şi coordonaor al evenimentului.
Detalii despre simpozion, în dialogul realizat de Simona Stoiţa cu prof. univ. dr. Veronica Laura Demenescu, preşedinte al Societăţii Internaţionale de Studii Muzicale.