AUDIO / Mai pune cineva accent pe „profesor”?
Articol de Dana Florea, 21 decembrie 2021, 12:17 / actualizat: 21 decembrie 2021, 21:37
Ieri, când am vorbit despre începerea noului an școlar, aș fi vrut să spun ceva și despre cei care ne educă odraslele. Adică despre educatoare, educatori, învățătoare, învățători, profesoare și profesori, maiștri, în fine, despre toți de la catedră. A căror muncă nu este prețuită așa cum se cuvine de societatea noastră. Iar o asemenea lipsă de recunoștință este un simptom grav al societății românești care se manifestă încă de pe vremea comunismului comunism. Când circula o glumă foarte amară.
Cică un român ar fi întrebat la Radio Erevan — un radio inexistent de altfel, din Armenia sovietică — cum se pune accentul corect? Profesor sau profesor? Radio Erevan îl îndeamnă să se adreseze Radioului București. Care îi răspunde cu o mare sinceritate: noi nu punem accent pe profesor.
Bancul are dreptate și în privința lipsei de preocupare a statului față de profesori, și în ceea ce privește accentuarea cuvântului. Vreau să spun că, în „DOOM”, e acceptă și forma pro-fe-sor, și forma pro-fe-sor.
Multă vreme, substantivul „profesor” a fost un substantiv epicen, adică a avut aceeași formă și pentru masculin, și pentru feminin. Ceea ce înseamnă că s-a spus „doamna profesor”, nu „doamna profesoară”. Astăzi, adică în ultimii 50 de ani, să zicem, mai toată lumea spune „profesoară” cu o excepție: atunci când este vorba despre gradul universitar, este folosită forma de masculin. Ceea ce, sincer să fiu, mi se pare exagerat și chiar ridicol. Să nu uit să vă spun că, în interbelic, cuvântul „profesoreasă” desemna nu doar o femeie profesor ci și soția unui profesor. După modelul preot/preoteasă, evident. Să nu uităm, la țară, popa și dascălul erau intelectualii de vază și liderii comunității.
(rubrica difuzata în 15 septembrie 2021)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: pixabay.com)