Șimandul de altădată: muzică instrumentală și fotografii. Taraful Iorgovanul la Radio Timișoara
Ansamblul folcloric al Asociaţiei Culturale “Iorgovanul” din localitatea Şimand s-a făcut remarcat în ultimii ani în viaţa culturală prin activităţile de promovare a specificităţilor locale, participând la concursuri şi festivaluri, cu rezultate frumoase, în emisiuni radio şi televizate, prin acţiuni proprii în localitate, sărbători, spectacole, înregistrări şi lansări de publicaţii.
Articol de Daniela Bacila, 13 ianuarie 2022, 10:57 / actualizat: 15 ianuarie 2022, 18:27
În vara anului 2020, între primele două mari valuri ale pandemiei, am înregistrat la sediul Asociaţiei un material care s-a finalizat în cel de-al doilea album intitulat “Mândru-i jocuۥ la Şumand”. Jocuri tradiţionale culese de folcloristul şi coregraful Viorel Nistor, care la rândul lui a mers pe firul izvoarelor documentare până la fanfarele din secolul trecut.
Melodiile instrumentale fac parte din suite de jocuri tradiţionale din zona Aradului, judeţul din vestul ţării care, din punct de vedere tradiţional, cuprinde interferenţa multor zone și subzone (Banat, Bihor, Ţara Zarandului, Ţara Moţilor) cu influenţele minorităţilor existente (maghiari, germani, sârbi, slovaci). Ele structurează un specific aparte atât din punct de vedere muzical, cât şi în costume, obiceiuri, jocuri.
De exemplu, Lunguۥ, Mânânţăluۥ şi Ţigănescuۥ lui Jica de la Cherechi, fac parte dintr-o suită de jocuri care ne arată forma existentă în acele vremuri, înşiruirea precisă a dansurilor, ţinând cont de faptul că instrumentiştii erau pe cale de dispariţie şi erau solicitaţi lăutarii ţigani care şi-au lăsat amprenta asupra repertoriului. Dacă înaintea lor, cel de-al treilea dans din suită era unul cu specific bănăţean, venirea lor s-a făcut simţită prin Ţigănescuۥ din final.
Componenţa Tarafului „Iorgovanul” păstrează sonorităţile arhaice (trei viori, contrabas şi dubă), instrumentiştii fiind din localităţi învecinate cu vârste şi pregătire muzicală diferite:
Vîrciu Gheorghe Horia – vioară, 60 ani, locuiește în Arad, artist liber profesionist, a activat în cadrul orchestrei Filarmonicii de Stat din Arad, absolvent al Conservatorului din Cluj-Napoca.
Căciulă Livius – vioară, 70 ani, pensionar, locuiește în Nădab, a activat în cadrul Căminului Cultural din Șimand, artist liber profesionist.
Căciulă Lucian – Vioară, 46 ani, locuiește în Nădab, artist liber profesionist, colaborator al Casei de Cultură din Chișineu-Criș și al Ansamblului Iorgovanul din Șimand.
Bâte Alin – contrabas , 26 ani, locuiește în Socodor, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Cheta Gheorghe – Dubă, 65 ani, locuiește în Șimand, pensionar, a activat în cadrul Căminului Cultural din Șimand de la vârsta de 16 ani,a cântat la saxofon, acordeon și dubă. În înregistrările de faţă, la dubă.
De selectarea repertoriului s-a îngrijit Liliana Bâte – solist vocal, 51 ani, locuiește în Socodor, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Proiectul aparţine Preşedintelui Asociaţiei „Iorgovanul”, Ioan Dan Şimon. A fost realizat cu sprijinul Consiliului Local și Primăriei Șimand.
Viața culturală a localității arădene a fost surprinsă și în albumul „Șumandul de altădată”, al domnului Cornel Telecan, repus în lumină și îmbunătățit prin grija doamnei Mihaela Șimon, de la aceeași Asociație Culturală “Iorgovanul”.
Dubla lansare a avut loc la sfârșitul anului trecut, la Șimand.
Despre toate acestea, în cadrul emisiunii “Din suflet pentru tine”, vineri, 14 ianuarie, după știrile orei 9:00.
Daniela Băcilă