Podul de pet-uri a primit răspunsul de la Cartea Recordurilor: ‘Ne pare rău, dar…’
După o întârziere de aproape 3 săptămâni, organizatorii proiectului cu.podu au primit un răspuns negativ din partea celor de la Guinnes World Records. Podul construit din 100.000 de pet-uri, construit ăn această vară nu a fost considerat un record mondial. De ce?
Articol de Carla Chiu, 12 noiembrie 2014, 13:58
Motivația răspunsului negativ a stat în “Materialul trimis nu arată modul în care au fost numărate pet-urile” și “Structura nu a fost ralizată dintr-o singură bucată, existând acea deschidere la mijloc”, susțin cei de la EcoStuff, organizatorii întregului proiect.
EcoStuff menționează că documentația trimisă a fost completă, arătând clar și modalitatea de numărare și punând la dispoziția GWR – Guinness World Records sute de fotografii din timpul construirii modulelor, inclusiv fotografii cu fiecare dintre cele 76 de gabioane în parte, cu fiecare strat de pet-uri separat, la rezoluție mare, tocmai pentru a putea fi verificate.
Referitor la a doua obiecție, EcoStuff Romania și-a dorit stabilirea unui nou record pentru “cel mai mare pod realizat din pet-uri”, existând (cel puțin așa se menționează pe site-ul GWR) posibilitatea de a fi creată o nouă categorie, un nou record, proiectul cu.podu fiind unul atipic. Crearea unei noi categorii a fost însă refuzată de GWR.
Pe parcursul celor trei luni de realizare a proiectului reprezentanții GWR au schimbat de două ori secțiunea în care organizatorii ar fi trebuit să doboare recordul, prima fiind ’Largest plastic bottle sculpture’, iar a doua ’Largest plastic bottle structure’, cele două fiind considerate categorii diferite.
Încadrarea proiectului cu.podu în cea de-a doua categorie a fost făcută în 4 Iulie, cu doar trei săptămâni înainte ca podul să fie montat pe Bega. Înainte de a face această nouă încadrare reprezentanții GWR au primit planșele cu proiectul, planșe din care reiesea clar că podul are o deschidere la mijloc. Cu toate acestea a fost schimbată încadrarea, spun reprezentanții EcoStuff.
’Largest plastic bottle structure’ – recordul actual este deținut de Italia cu un pod plutitor realizat din 43.296 sticle de plastic.
Podul de pet-uri de la Timișoara a fost realizat folosind peste 100.000 de pet-uri și spre deosebire de podul plutitor din Italia, a putut fi folosit de vizitatori în deplină siguranță.
Organizatorii acuză lipsa de profesionalism a reprezentanților Guinnes World Records.
Răspunsul pentru doborârea unui record existent (cazul de față) trebuia să vină în maxim 6 săptămâni, adică cel târziu în 15 Septembrie, iar cel pentru stabilirea unui record nou (categorie nouă), cel pe care îl așteptau de fapt cei de la EcoStuff, trebuia sa vină în maxim 12 săptămâni, adica în 27 Octombrie.
Organizatorii au primit însă răspunsul după aproape 15 săptămâni, în 12 Noiembrie. Reprezentanții EcoStuff au întocmit, acum, o scrisoare deschisă către GWR (http://ecostuff.ro/scrisoare-deschisa-catre-guinness-world-records/).