Despre terapia prin râs în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Ziua Mondială a Râsului se sărbătorește în prima duminică a lunii mai.
Articol de Dana Florea, 3 mai 2022, 09:51
Medicul indian Madan Kataria este fondatorul terapiei prin râs, iar primul club de râs a fost înființat în anul 1995 într-un parc din Mumbai unde au participat șase persoane. De-a lungul timpului această terapie s-a extins și găsim Cluburi de Râs în peste 116 țări de pe mapamond.
Studiile de specialitate ne arată că există o serie de efecte pozitive asupra sănătății noastre psihice și fizice atunci când râdem.
Când petrecem timp cu apropiații și facem glume, râsul este ca o terapie prin care ne putem modifica starea emoțională. Atunci când râdem, în organismul nostru se eliberează endorfine și putem să facem față mai bine stresului. Râsul reprezintă și un antidepresiv natural prin eliberarea serotoninei, hormon responsabil în reducerea stării de tristețe, anxietate și în reglarea somnului.
Râsul joacă un rol important în mediul social, deoarece oamenii veseli și glumeți ne transmit siguranță. Cercetările ne arată că bărbații sunt atrași de femeile care râd mai des, iar femeile caută bărbați care folosesc umorul în relație. Creierul poate să decodifice mai multe tipuri de râs, printre care râsul vesel sau râsul batjocoritor și asta ne arată că avem abilitatea de a vedea care este intenția persoanei față de noi atunci când folosește umorul.
Râsul ne protejează inima împotriva unui atac de cord și a altor probleme cardiovasculare, deoarece când râdem este activată circulația sanguină și respirația se îmbunătățește.
Având în vedere că există multe beneficii asupra organismului, vă recomandăm să râdeți cât mai des, deoarece terapia prin râs este gratis și putem să ne bucurăm de viață.
Psihoterapeut: Ioana Eva Cădariu: