Festivalul vânătorilor și pescarilor, duminică, la Diminețile satului
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 15 mai, între orele 8 și 9, vă propune o întâlnire cu Festivalul vânătorilor și pescarilor din Caraș-Severin. Ce s-a întâmplat sâmbătă 7 mai la Băile Herculane a fost un adevărat festin al deliciilor gustative, un răsfăț și pentru cei mai mofturoși mâncăcioși. Gazdele merită un premiu de excelență și recunoștința tuturor, poate mai puțin a patronilor de restaurante din Băile Herculane, care, cu atâta mâncare gustoasă și gratis, au avut mai puțini mușterii. Surpriza festivalului a fost prezența ministrului agriculturii Adrian Chesnoiu, întâmpinat în mod tradițional cu răchie și bucate alese.
Articol de Radio Timișoara, 14 mai 2022, 07:00 / actualizat: 16 mai 2022, 12:33
Grupa Obreja din clubul Oțelu Roșu a venit cu trofee și pe panoplie și în ceaune. Gulaș din carne de căprior și fasole cu ciolan de mistreț, dar și un papricaș din carne de căprior și mistreț. Gospodarul Gheorghe Chinezu a fost ajutat de mai mulți colegi printre care și nepotul legendarului general Moise Groza.
De la clubul „Gheorghe Nedici” din Bozovici a venit o delegație numeroasă, în frunte cu președintele Ioan Lala și secretarul Ioan Uscatu. Deși au făcut și ceaun, de referință au fost sarmalele din carne de vânat, aproape 1500, care s-au topit în stomacurile primitoare cu o viteză incredibilă. Se duce vorba și despre lucrurile bune, mulți fiind atrași de sarmale fiebinți cu mălai rece.
Grupa Poiana Buchin din clubul Caransebeș a venit cu oaie la căldare, că ceaun li s-a părut prea domnesc, gătită în mod tradițional, dar și cu o răchie de cireșe, apreciată de însuși ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu.
Tot din clubul Caransebeș face parte și grupa Teregova, venită cu produse la proțap, nu are rost să vă povestesc ce gust au avut că vă puteți închipui și singuri, dar și cu un ceaun cu gulaș cu carne de căprior și găluște, preparat de maestrul bucătar Petru Erdos, la care lumea a stat la coadă, deși oferta era foarte bogată.
Și grupa Vârciorova a făcut un ceaun cu căprior. Din proprie experiență vă spun că ciupercile din gulașul, sau cum vreți să-i spuneți, celor din Vârciorova au căpătat un gust de nu-ți mai venea să te oprești din mâncat.
Clubul din Moldova Nouă a fost reprezentat de 4 grupe: una din Moldova Nouă, două din Sichevița, cu primarul în frunte, și una din Berzasca-Liubcova. Au mai adus și cărți cu specific vânătoresc, scrise de un membru al clubului. Secretarul Svetan Constantinovici zis Giani este tare mândru și de trofee, dar și de modul cum s-au prezentat grupele, mai cu seamă că au fost singurii care au avut produse din pește.
La grupa Berzasca-Liubcova a fost tot timpul o muncă susținută, dar și veselie mare. Principalul responsabil, șeful de grupă Iosif Petranski, cel care s-a ocupat ba de peștele prăjit pentru saramură, ba de pește prăjit la grătar. Numai mămăligă a făcut de vreo patru ori, că nu se poate saramură fără mămăligă. După cum observați unii participanți sunt complet învăluiți în fum. Produsele preparate după rețetele sârbești din Liubcova au obținut aprecieri unanime.
Clubul din Oravița a făcut patru ceaune, ca să fie pentru toate poftele. Si dacă mai adăugăm Codrenii Văii Carașului, care au folosit legume de la Pătrovăț, pentru cei nedumeriți Greoni, un bazin legumicol cu vechi tradiții, atunci tacâmul este complet.
Clubul din Reșița și împrejurimi, mai apropiate și mai depărtate, fiind de la centru, a avut și mulți oaspeți, dar și bucate pe măsură. Și aici sarmalele au fost la loc de cinste, și la făcut și la mâncat. Iar fasolea cu ciolan, o mâncare mereu apreciată când e gătită la cazan, nu a lipsit.
Și cei de la Bocșa au pregătit o fasole cu ciolan de să te lingi pe degete. La așa bunătăți vă mai mirați că au năvălit oaspeții și au mâncat pe săturate, uitând de orice cură, ba uneori chiar de cumpătare. Dar să recunoaștem cinstit: principalii vinovați au fost cei care au gătit cu atâta suflet toate bunătățile puse în farfurii. Iar când s-a apucat de cântat Nicu Novac, au uitat de mâncare și s-au prins în joc.
Ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu a fost oaspetele de onoare al festivalului și a fost întâmpinat peste tot cu bucurie și servit cu produse deosebite din zonă, cum au făcut gugulanii, care l-au servit cu răchie de cireșe. Dacă e să ne luăm după cum a răspuns curtuaziei cărășenilor, va reveni curând în vestul țării.