Sute de vizitatori la expoziția Radio Timișoara. Explozie de tinerețe și tehnologie la Nokia Campus în Noaptea Muzeelor | FOTO/AUDIO/VIDEO
Articol de Radio Timisoara, 15 mai 2022, 23:55 / actualizat: 18 mai 2022, 16:43
Explozie de tinerețe și tehnologie la Nokia Campus în Noaptea Muzeelor. Mii de timișoreni, dar și turiști, inclusiv străini, au ales sâmbătă seara să își petreacă ore întregi la evenimentul inclus în Noaptea Muzeelor. Tehnologiile revoluționare își au deja istoria lor, așa că la intrarea în clădire au putut fi văzute sute de modele de telefoane mobile Nokia (cu siguranță mulți au descoperit printre ele descoperi printre ele modele pe care le-au folosit sau altele pe care și le-au dorit!) , dar și multe alte surprize incluzând roboți (chiar și o competiție) creații Lego, jocuri Vintage ,pe consolele de altădată, trenulețe electrice.
Ce a aflat Ioana Sapianu făcând un tur în primele ore unii ați auzit astăzi în emisiunile noastre:
Detalii suplimentare a adus dialogul de după ora 16 dintre Sergiu Galiș și Liviu-George Dumitru:
Sute de vizitatori au fost încântați să vadă inclusiv cum a evoluat tehnologia radio, de la difuzorul de radioficare de la sate până la receptorul cu DAB+și internet al prezentului, de la reportofonul cu bandă și până la cel digital, de la transmisiunile audio care foloseau linii telefonice dedicate și până la cele moderne, digitale.
Cei mai mulți au fost atrași de la intrarea în sala noastră de expoziție de aparatele cu tuburi ale bunicilor și străbunicilor. S-au oprit îndelung în fața unui Radio Tesla Talisman, un model Art-Deco al anilor 50 pe care l-au văzut până și cei mici în … desenele animate, dar și a unui masiv Darclee fabricat în România de Uzinele Electronica, la începutul anilor 60. Câțiva dintre cei trecuți de 40-50 de ani ș-au amintit cum, copii fiind, au cam confundat claviatura de comutare a gamelor de undă cu cea … a unui pian, punând la grea încercare bietele radiouri.
La grele încercări am pus și noi cel mai râvnit magnetofon pentru editare în anii 90 de la Radio Timișoara, un model din Danemarca – Lyrec, încă funcțional. Pe el am putut explica ce însemna în acei ani să încerci să elimini câteva cuvinte sau un sunet nedorit, tăind fizic, cu precizie, o bucată de bandă. Au fost atât de mulți curioși să afle cum funcționează încât nu ne-am oprit cu demonstrațiile decât când … a început să miroase a ars și să iasă fum (deci putem spune că atmosfera a fost incendiară la propriu!)
Mulți și-au amintit de magnetofoanele de altădată , dar le-a venit totuși greu să creadă că pentru fiecare piesă muzicală sau înregistrare noi aveam în fonotecă o bandă separată, care trebuia pusă pe unul din magnetofoane din emisie pentru a se auzi pe post. Au văzut cu ochii lor banda numărul 1 din Radio Timișoara, datată 1956, dar și prima înregistrarea de folclor din fonoteca noastră.
Următoarea zonă a fost dedicată aparaturii pentru transmisiuni din afara studioului, de la telefoanele pe care unii le știau din armată și echipamentul care folosea linii telefonice dedicate și până la cele moderne, digitale, care folosesc ISDN sau transmisii prin internet și rețele GSM.
Afluxul tot mai mare de vizitatori ne-a determinat ca după primele două prezentări mai ample de la orele 18 și 19 (în prima parte a celei de-a doua prezentări am făcut pe facebook transmisiunea live de mai jos) să nu mai așteptăm ora fixă și să începem prezentări de câte ori publicul umplea mai mult de un sfert din sală.
Expoziția noastră a fost completată în sală, a șa cum se vede în unele imagini și secvențe video, de cele ale ANCOM (a inclus o inedită colecție de radiouri portabile, apreciate prin în anii 80 de cei care ascultau Europa Liberă pe unde scurte!) și ale Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul Universității ”Politehnica” (a inclusiv aparate foto instant și camere de cineclub).
Un tur al campusului Nokia după ora 23 a surprins imaginile de mai jos, care vă pot ajuta să vă faceți o ideea în privința atmosferei.