Densitatea osoasă se poate măsura şi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timișoara
Timişorenii care prezintă un risc de instalare a osteoporozei sau care au deja boala şi vor să îi urmărească evoluţia, pot beneficia de controale în cadrul Centrului de Imagistică al Spitalului “Victor Babeş”. Acestaa fost dotat cu un aparat performant ce măsoară densitatea şi rezistenţa osoasă (osteodensitometrie).
Articol de Radio Timișoara, 8 iunie 2022, 12:06
Şeful Secţiei Radiologie a spitalului, dr. Diana Manolescu, spune că aceste investigaţii, care se realizează pe bază de raze X, li se recomandă femeilor aflate la menopauză sau femeilor după vârsta de 65 de ani, dar şi bărbaţilor cu vârsta de peste 70 de ani, care prezintă anumiţi factori de risc, precum fumatul cronic, alcoolismul, sedentarismul, care pot duce la demineralizare osoasă gravă.
Tehnica de evaluare imagistică a densităţii osoase, DEXA, poate determina riscul producerii osteoporozei, adică fragilitatea crescută a oaselor, dar şi pe cel al producerii unor fracturi din cauza reducerii densităţii minerale şi a durităţii oaselor. DEXA determină calitatea unui os sănătos, iar analiza realizează o comparaţie a nivelului densităţii osoase cu o valoare considerată standard.
Dacă valoarea analizei este între -1 şi -2,5, se pune problema unei scăderi nu foarte accentuate a densităţii osoase, de osteopenie, iar o valoare mai mică de -2,5 arată existenţa osteoporozei.
Investigaţia imagistică nu durează mai mult de 10 minute şi sunt manevre simple.
Contraindicaţii ale investigaţiei au femeile gravide. Stabilirea osteodensitometriei poate duce, în urma unui tratament, la oprirea fragilizării osului, ceea ce permite scăderea riscului producerii unor fracturi, menţionează Diana Manolescu.