Tineri din Europa, implicați în proiectul Colorează satul. Localnicii din Fărășești i-au primit cu brațele deschise
Articol de Radio Timișoara, 11 iunie 2022, 19:37
Voluntari din străinătate s-au implicat în ediția din acest weekend a acțiunii Color the Village. Asociația Acasă în Banat a ales localitatea Fărășești, județul Timiș, pentru a ajuta la restaurarea a 30 de fațade vechi.
Printre cei 400 de voluntari prezenți la acțiunea de refacere a fațadelor din Fărășești este și Alex, un tânăr din Spania.
Suntem fericiți, cred eu. Suntem oameni de peste tot, din Spania, România, Ungaria, de mai multe naționalități, din India, Turcia, Pakistan. Oamenii sunt prietenoși, mâncarea e bună. Suntem bucuroși și proiectul e foarte simpatic. Cred că e o inițiativă bună”, spune Alex.
Andras a venit tocmai din Budapesta să participe la proiect.
“Vin dintr-un oraș mare, dar am experiența voluntariatului în mediul rural, în Ungaria. Localnicii și satul sunt foarte similare, însă cei pe care i-am găsit în Timiș sunt foarte amabili și prietenoși. Nu vorbim aceeași limbă, dar a fost ușor să ne conectăm. Sunt recunoscător pentru această experiență, pentru Uniunea Europeană și pentru programul Erasmus, care a făcut posibil acest lucru.”, spune Andras.
O mână de ajutor primesc și de la Dic;a, o tânără studentă ajunsă în Europa prin Easmus, tocmai din India.
“Acest sat e foarte frumos, cu munți și păduri. E un mediu natural care te face fericit. Eu sunt foarte fericită aici. Proiectul ne permite să refacem casele sătenilor români. E tare distractivă activitatea, iar cei mai în vârstă sunt foarte uniți”, spune Dicșa.
Gradul de implicare este copleșitor, subliniază președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan, care se bucură că a avut și sprijinul comunității.
“Au fost până acum câteva zeci de voluntari și din localitate. Au participat alături de noi echipe de la Primăria Pietroasa, de la școala și de la grădinița din Fărășești, de la biserică, oameni de toate felurile care au venit aici și ni s-au alăturat, ne-au ajutat la bucătărie, la transport, la cazare. Și eu nu pot decât să mă bucur că tot ce s-a întâmplat aici va ajuta satul Fărășești”, spune Radu Trifan.
Pentru a-i hrăni pe toți cei implicați s-au preparat la ceaun peste 3.000 de sarmale. Voluntarii au mai primit și supă de pui cu tăiței de casă, iar localnicii au donat și ei din propriile curți, carne, ouă, legume și prăjituri.