Geoparcul Țara Hațegului, o destinație potrivită pentru finalul de săptămână
Articol de Radio Timișoara, 6 august 2022, 10:08
Articol de Radio Timișoara, 6 august 2022, 10:08
O excursie în Geoparcul Țara Hațegului reprezintă o soluție potrivită pentru un sfârșit de săptămână. Casa Vulcanilor este unul dintre obiectivele care merită vizitate, mai ales de grupurile de copii, care vor descoperi aici știința explicată pe înțelesul lor, într-o suită de activități și jocuri interesante.
Casa Vulcanilor și traseul din împrejurimi se vizitează cu ajutorul unui ghid, de aceea este nevoie de o programare ce poate fi făcută pe internet.
Oare cum arată interiorul unui vulcan? O excursie în Geoparcul Internațional Țara Hațegului poate oferi răspunsul, însă acesta trebuie să includă obligatoriu o vizită la Casa Vulcanilor din comuna Densuș, localitate renumită și pentru biserica veche de aici. Pentru copii, excursia va fi una de neuitat. Ghid le va fi Alina Ciobanu. “Avem un vulcan construit de noi, în care facem experiment cu țel civi carbonant de studiu și-l facem să rupă. Avem două zone cu fosile, o groapă în care săpăm așa cum fac paleontologii și descoperim fosile de pe de pe vremea dinozaurilor. Mai avem o potecă care se numește o potecă senzorială, care se numește poteca timpului, pe care, cu picioarele goale facem o călătorie în timp din trecutul preistoric, acum sute milioane de ani, adică prima parte a potecii este cu pietre metamorfice care au câteva sute milioane de ani iar ultima bucată a potecii este cu iarbă de anul acesta, deci e o e o călătorie de câteva sute milioane de ani în câteva secunde cu picioarele goale”, spune Alina Ciobanu.
Proiectul Casa Vulcanilor este un exemplu de ceea ce pot face voluntari ce a parcului Țara Hațegului.
ȚAici au lucrat timp de două veri câteva zeci de voluntari care au amestecat cu picioarele nisip, pământ, apă și au construit o căsuță în formă de vulcan. Arată așa că o ciupercuță, dar e de fapt un vulcan. Când intrăm în interior suntem ca în interiorul unui con vulcanic și așa ca într-o grotă, un balaur care spui pe foc și este lavă pictată pe jos. În același timp, căsuța este un instrument de interpretare. Practic, noi încercăm să redăm informațiile științifice pe care le-au tot adunat și descoperit oamenii de știință, care de vreo sută de ani vin aicea și fac descoperiri”, mai spune Alina Ciobanu.
Dacă doriți să vă bucurați alături de copii de toate minunățiile de la Casa Vulcanilor din Densuș, trebuie să știți că aveți nevoie de o programare pentru vizita dumneavoastră.
„Este nevoie de programare pentru că suntem puțin ghizi și lucrăm cu grupuri într-într-un interval exact de timp. Adică am nevoie să știu când veniți ca să poți să programezi și pe ceilalți. Se face programare prin telefon, avem site, avem pagina de Facebook, avem pagina de Instagram. Dacă dați căutare Casa Vulcanilor ne găsiți”, mai spune Alina Ciobanu.