Despre renunțarea la fumat, în rubrica ”Recomandarea psihologului” de la Radio Timișoara
Fumatul este un viciu greu de învins, iar motivul este legat de faptul că nicotina de țigări creează dependență. Chiar dacă nivelul ridicat de nicotină nu duce la o dependență la fel de mare ca cea dată de droguri, se renunță foarte greu la fumat. Mulți fumători au impresia că pot renunța rapid la țigări și abandonează procesul în momentul în care constată că nu se întâmplă așa cum se așteptau. Când un fumător renunță la țigări, începe să aibă fizic poftă de nicotină și devine irascibil dacă nu poate fuma. Dispariția nicotinei durează de obicei aproximativ o lună, dar lupta mentală împotriva țigărilor este posibil să dureze mai mult timp astfel că pot apărea momente în care să se dorească revenirea la viciu.
Articol de Radio Timisoara, 10 august 2022, 18:22
Mai mult, foarte des auzim persoane care susțin că s-au lăsat de fumat imediat ce și-au propus acest lucru pentru că au avut voință, dar de fapt nu voința este cea care contează. Ceea ce îi împiedică pe fumători să renunțe nu este voința, ci benefiicile pe care le resimt ei. Unele persoane fumează pentru că se simt bine, altele susțin că se calmează sau relaxează, iar în momentul în care afirmă că ele nu au voință pentru a renunța la viciu anticipează de fapt pierderea beneficiilor menționate. Fumatul este strâns legat de amigdala din creier care este răspunzătoare de emoții, dar și de sevraj. Prin urmare, este foarte important pentru persoanele care vor să se lase de fumat să observe care sunt emoțiile asociate cu țigara – de exemplu, neliniște și plictiseală. După ce comportamentul dat de emoție este observat, el poate fi înlocuit.
Amigdala este legată și de sevraj, care poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Prima săptămâna este cea mai grea pentru că odată cu eliminarea nicotinei din corp apar durerile de cap, pofta de mâncare și insomnia. Dacă reușiți să treceți de această etapă, simptomele fizice vor începe să dispară. În schimb, apar provocările emoționale – iritabilitate, anxietate sau depresie, care se vor diminua după câteva săptămâni.
Dacă ați decis să faceți pasul spre o viață fără țigări, mai ales dacă ați fost fumători înrăiți, este recomandat să cereți sfatul medicului de familie, al specialiștilor de la centre anti-fumat sau al unui psiholog. Aceștia vă pot ajuta cu un plan care să vă ajute să parcurgeți etapele acestui proces. Specialiștii au stabilit trei etape: pregătirea pentru renunțarea la fumat, renunțarea și menținerea. În prima etapă sunt intentificate motivele pentru care doriți să renunțați la țigări. În etapa renunțării, țigara de la cafeaua de dimineață este înlocuită cu un duș, de exemplu. În ultima etapă, pentru a nu recidiva, se recomandă mișcarea sau recompensele pentru că ați realizat un progres.
Așteptăm în continuare sugestii pentru viitoare rubrici la adresa secretariat@radiotimisoara.ro.
Psiholog Ioana Eva Cădariu: