Borșul ucrainean, intrat în patrimoniul UNESCO, reinterpretat în Banat
Articol de Radio Timișoara, 25 august 2022, 07:38
Bucătari pasionaţi de gastronomie artizanală din România vor reinterpreta, în notă locală, reţeta borşului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului imaterial UNESCO.
Evenimentul va avea loc la Timișoara, în perioada 23-25 septembrie, în cadrul proiectului Gustul ca patrimoniu organizat de Asociaţia Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare.
Vor fi selectați cinci bucătari care vor participa apoi la Festivalul LA PAS, pentru pregătirea unei reţete de borş împreună cu mai multe refugiate din Ucraina. Ulterior, aceştia vor propune propria reţetă de borş, care va fi gătită şi comercializată în restaurantele din România unde lucrează, pe parcursul lunii octombrie.
Asociaţia CRIES va contribui cu câte 10 vouchere per restaurant, ca metodă de susţinere financiară, astfel că 50 de persoane vor putea degusta borşul gratuit.
Gustul ca patrimoniu este parte a programului festival La Pas Timişoara, desfăşurat sub egida Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023.