Despre divorț, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Divorțul reprezintă un moment dificil din viața multor persoane și pentru a putea să încheiem un divorț într-o manieră sănătoasă este necesar să reflectăm asupra trecutului și să observăm ce ne întristează și ne descurajează cu privire la fosta relație. În prezent e necesar să vedem cum vom putea gestiona impactul pe care îl are divorțul asupra noastră și asupra copiilor, iar dacă simțim nevoia de ajutor putem să apelăm la un psihoterapeut.
Articol de Dana Florea, 13 septembrie 2022, 10:40 / actualizat: 13 septembrie 2022, 12:27
Atunci când vorbim despre experiența divorțului există câteva principii pe care le vom enumera în următoarele rânduri:
- Divorțul este rezultatul final al multor ani de nefericire. Dacă am divorțat sau ne aflăm în pasul de a lua această decizie putem să reflectăm la următoarele întrebări: „Oare ce ne-a îndepărtat în fosta căsnicie? Ce fel de sentimente am avut față de partenerul nostru pe care nu i le-am verbalizat? Ce eforturi am depus pentru a face ca relația să meargă? Putem să notăm într-un jurnal răspunsurile la aceste întrebări și este nevoie să fim sinceri cu propria persoană pentru a putea să înțelegem ce nu a funcționat în fosta relație și ce putem face mai departe ca dificultățile din prezent să nu le întâlnim în relațiile viitoare.
- Partenerii de viață rareori se decid să divorțeze în același timp. Într-o relație avem deja un partener care a decis să plece, iar cealaltă persoană va fi cea părăsită. Persoana care își dorește să plece de multe ori amână această decizie, deoarece se gândește ca va distruge familia și atunci rămâne în relație pentru a nu-i dezamăgi pe cei din jur. Persoana care e părăsită se va simți trădată, iar stima de sine va fi afectată. De multe ori o să-i apară următoarele întrebări în minte: „Oare ce s-a întâmplat? Partenerul sau partenera are o relație extraconjugală? E greu să acceptăm că persoana care pleacă de fapt s-a simțit nefericită în relație timp de mulți ani și e posibil să fi existat niște semne care ne-au arătat că avem probleme, dar noi nu am fost pregătiți să le vedem.
- A sta împreună de dragul copiilor nu e un motiv suficient. Divorțul poate să producă un dezechilibru într-o familie, dar dacă adulții nu au reușit să ajungă la un consens e mai sănătos pentru copii ca părinții să fie separați.
- Divorțul este ca o moarte pentru părinți și pentru copii. Din perspectiva experților pe primul loc ca eveniment traumatic este pierderea unui copil, iar pe locul al doilea se află divorțul. Atunci când divorțăm visele noastre nu mai sunt comune cu ale fostului partener și suntem nevoiți să ne construim o nouă viață.
În rubrica viitoare vom discuta despre sarcinile pe care le avem de îndeplinit pentru un divorț sănătos.
Vă dorim o săptămână liniștită.
Psoholog Ioana Eva Cădariu:
(Foto: pixabay.com)