Despre agresivitatea pasivă în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Astăzi îi răspundem Cameliei, care se întreabă dacă oamenii care se poartă într-o manieră pasiv – agresivă o fac în mod intenționat. Răspunsul nu este chiar atât de simplu pentru că nu înțelegem întotdeauna motivele din spatele comportamentului acestor persoane. Dar, uneori, când o persoană se poartă într-o manieră pasiv- agresivă, o face inconștient. În termeni foarte simpli, când o persoană este pasiv-agresivă, ea gândește în felul următor: o să arăt cum mă simt, dar o să neg că mă simt în acest fel. Iată și câteva exemple: aduceți în discuție subiecte din trecut; porniți atacuri verbale care nu au legătură cu situația curentă; păreți supărat, dar refuzați să o recunoașteți; sunteți indispus din motive care nu vă sunt cunoscute sau vă lamentați din cauza problemelor.
Articol de Dana Florea, 27 septembrie 2022, 10:05
Agresivitatea pasivă este un mod în care ne comunicăm sentimentele și nevoile, dar și o modalitate de a ne împotrivi direct stabilirii limitelor. Pentru a evita confruntarea cu o altă persoană, prin acțiunile noastre indirecte sperăm că cealaltă persoană își va da seama unde greșește și își va corecta singură comportamentele. Mare atenție însă, pentru că nu vom obține ceea ce ne dorim doar pretinzând că nu suntem deranjați și evitând exprimarea în mod direct a nevoilor noastre. A fi indirect este contraproductiv, deoarece nevoile noastre nu ajung să fie satisfăcute. Acest lucru ne face să ne simțim de fapt mai frustrați și mai copleșiți în interacțiunile cu ceilalți.
În context, mă voi referi și la persoanele pasive, care gândesc astfel: nu mă simt confortabil să îmi împărtășesc nevoile și prin urmare le voi ține doar pentru mine. A fi pasiv înseamnă să îți negi nevoile, să le ignori pentru a permite celorlalți să se simtă în largul lor. Oamenii pasivi se tem de felul în care ceilalți le vor percepe nevoile. Se tem, de exemplu, că vor fi părăsiți dacă își exprimă nevoile. Pasivi sunt, de exemplu, cei care au o problemă dar nu spun nimic sau cei care ignoră lucruri care îi irită.
În ceea ce-i privește pe cei agresivi, aceștia atacă altă persoană prin cuvinte sau comportamente nepotrivite și aspre, în loc să exprime exact ce își doresc. O persoană agresivă gândește astfel: vreau ca tu să vezi cât de tare m-ai supărat. Aceste persoane îi intimidează pe ceilalți prin insulte, atacuri verbale și comportamente nepotrivite. Un exemplu ar fi persoanele care îi denigrează pe ceilalți pentru a-și susține punctul de vedere sau persoanele care folosesc trecutul pentru a-i face pe oameni să se simtă rușinați.
Psiholog Ioana Eva Cădariu: