Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Proiectul „Case de muzicieni Timiş” va fi lansat la Timișoara

În contextul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, proiectul „Case de muzicieni” se extinde către zona Banatului după ce, din anul 2021, a adus în atenţie casele unor mari muzicieni care au locuit în Bucureşti, din secolul al 19-lea şi până aproape de prezent.

Proiectul „Case de muzicieni Timiş” va fi lansat la Timișoara

Articol de Simona Stoița, 29 septembrie 2022, 12:52 / actualizat: 30 septembrie 2022, 10:29

Proiectul Case de muzicieni Timiş va prezenta, în premieră, casele unor muzicieni importanţi din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare (Tiberiu Brediceanu, György Kurtág, Béla Bartók, Ion Vidu, Iosif Ivanovici, Filaret Barbu, Traian Grozăvescu, Richard Oschanitzky), dar și săli istorice din Timișoara și Lugoj în care au susținut recitaluri mari muzicieni ai lumii, precum: Franz Liszt, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Pablo Casals, Johann Strauss-fiul, Béla Bartòk, Cella Delavrancea, Silvia Șerbescu și George Enescu.

Interviu acordat de Monica Isăcescu Lup, muzicolog, realizator Radio România Muzical:

„Proiectul „Case de muzicieni”, pe care l-am demarat anul trecut, în București, aduce în atenție o „geografie” subiectivă în care arhitectura se îmbină cu muzica, pentru că, din păcate, multe dintre casele în care au locuit marii muzicieni ai Capitalei, fie că vorbim despre interpreți, compozitori sau critici muzicali, nu poartă plăcuțe care să amintească despre acest lucru. Ne-am dorit să recreăm, în plan virtual, un oraș muzical și să semnalăm pe harta străzilor Bucureștiului toate acele imobile care au adăpostit, pentru o anumită perioadă de timp, un suflet muzical. Așa s-a născut site-ul www.casedemuzicieni.ro, precum și harta implementată în Google Maps, existentă pe acest site, pe care se regăsesc biografiile celor mai importanți muzicieni ai Bucureștiului, adresele la care au locuit și au creat, cu descrieri arhitecturale detaliate.

Ne-am dorit să continuăm acest demers la Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare, dat fiind patrimoniul atât de bogat al acestor orașe, și în curând ne vom bucura să lansăm site-ul www.timis.casedemuzicieni.ro, pe care alături de prezentările unor muzicieni, precum, Tiberiu Brediceanu, Ion Vidu, Iosif Ivanovici, Traian Grozăvescu, György Kurtág, și așa mai departe, veți găsi fotografii actuale ale caselor în care aceștia au locuit, dar și ale instituțiilor de învățământ în care au studiat, sau a sălilor în care au concertat muzicienii timișoreni, dar și mari muzicieni ai lumii, care au fost invitați în regiune, și mă gândesc acum la Franz Liszt, Johannes Brahms, George Enescu, Joseph Joachim, Cella Delavrancea, și atâția alții.

Pe lângă hărțile implementate în Google Maps, care vor putea fi accesate intrând pe site-ul www.timis.casedemuzicieni.ro, am adăugat o nouă dimensiune proiectului nostru: o hartă ilustrată, tipărită, utilă celor care vor să viziteze orașele (Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare), în căutarea acestor spații, fiind ca un fel de ghid al unei plimbări plăcute prin oraș, dar, totodată, le va fi utilă și turiștilor care sperăm că vor veni în număr mare, anul viitor, la Timișoara, cu ocazia Programului Capitală Culturală Europeană.

Proiectul „Case de muzicieni” propune mai multe direcții de explorare. Una se referă la inventarierea caselor de muzicieni, a sălilor unde au concertat muzicieni celebri, cercetarea clădirilor din punct de vedere al evoluției istorice, al arhitecturii orașului și al limbajului architectural, cercetarea și sublinierea valorilor arhitecturale, sublinierea importanței menținerii sau recuperării lor. O altă direcție de explorare este cea a unor tipuri de locuire cu calități specifice, care au suferit diverse mutații în timp, cauzate de evoluția urbană sau de evenimentele istorice. La finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, până în perioada interbelică, multe dintre clădirile care au aparținut muzicienilor și familiilor lor au fost proiectate, încă de la început, cu funcțiunea de muzică incorporată, astfel că spațiul casei gravita în jurul unui amplu salon muzical ce găzduia serate la care veneau intelectualii vremii.

Contextul mai general al proiectului este acela că patrimoniul afectiv istoric, care îl dublează pe cel material, imobiliar, duce o lipsă de acoperire prin proiecte de acest tip, iar perspectiva muzical – arhitectonică, departe de a fi una minoră, poate reprezenta o cale de a redescoperi orașul, într-o cheie, să nu spunem „uitată”, dar, să spunem ignorată, care poate fi foarte proaspătă și extrem de relevantă.

Pentru ca paginile site-ului www.timis.casedemuzicieni.ro să aibă un conținut specializat, dar în același timp atractiv pentru cititori, am apelat la arhitectele Gabriela Domokos –Pașcu și Maja Bâldea, membre ale Ordinului Arhitecților din Timișoara, și la arhitectul și fotograful timișorean Ovidiu Micșa, cel care a documentat din punct de vedere vizual site-ul. Informațiile muzicale au fost așezate în pagină, pe de o parte, de cunoscutul și pasionatul muzicolog lugojean Constantin Tufan-Stan, precum și de colegii mei de la Radio România Muzical – Ștefan Costache, Ioana Marghita, Petre Fugaciu și Andreea Kiseleff. Ca și paginile web, dedicate caselor de muzicieni din București, și cele ce se referă la zona Timișului sunt creația graficianului Daniel Ivașcu – web-designer, în timp ce de traducerile în limba engleză, pentru că site-ul nostru este bilingv (în limba română și în limba engleză), se ocupă Maria Monica Bojin care nu este doar o excelentă traducătoare, ci și absolventă de studii muzicale superioare.

Opera Națională Română din Timișoara a acceptat cu mare deschidere și amabilitate propunerea noastră de a prezenta rezultatele proiectului, astfel că, pe 30 septembrie 2022, în prima pauză a spectacolului „Nunta lui Figaro” de Mozart, vom fi prezenți pentru a vorbi publicului despre „Casele de muzicieni” din cele trei orașe vizate în județul Timiș, și tot acolo va putea fi consultată, pentru prima oară, harta ilustrată, „Timișul muzical”.

Pe 1 octombrie 2022, de Ziua Internațională a Muzicii, în eleganta Sală Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, îi așteptăm pe timișoreni să sărbătorim împreună această zi specială, dar și lansarea site-ului www.timis.casedemuzicieni.ro, printr-un recital cu totul special, al cărui program l-am construit decupând piese din repertoriile prezentate la Timișoara de Franz Liszt (pe 2 noiembrie 1846), de duo-ul alcătuit din Joseph Joachim și Johannes Brahms (pe 15 septembrie 1879), respectiv, din recitalul susținut de George Enescu, în calitate de violonist, acompaniat de Nicolae Caravia, la Lugoj (pe 7 octombrie 1937). Piesele lisztiene vor fi readuse la viață de unul dintre cei mai valoroși pianiști din generația tânără, Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internațional George Enescu” și câștigător al Marelui Premiu al Concursului Național Zilele Lipatti”. El vine la Timișoara direct de la Londra, acolo unde este stabilit. Duo-urile vioară – pian vor fi interpretate de muziciene la fel de valoroase, cu experiență semnificativă pe scena de concert. Violonista Natalia Pancec, concertmaestră a Orchestrei Filarmonicii George Enescu” din București, este una dintre cele mai implicate interprete în viața muzicală actuală, atât concertistică, dar și camerală. Pianista Adriana Toacsen, o promotoare asiduă a muzicii contemporane, este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București.

Așteptăm publicul timișorean, în Sala Barocă, unde a concertat, în vremuri îndepărtate, Franz Liszt, de Ziua Internațională a Muzicii, pe 1 octombrie 2022, începând cu ora 18, pentru a ne bucura împreună de istoria culturală a orașului!” spune Monica Isăcescu Lup, coordonator al proiectului.(Interviu pentru Radio Timișoara, difuzat în emisiunea „Cultura la doi pași”, realizator Simona Stoița).

Ascultați interviul acordat de Monica Isăcescu Lup, muzicolog, realizator Radio România Muzical. Detalii despre proiectul „Case de muzicieni Timiș”, care va fi lansat la Timișoara.

Proiectul Case de muzicieni Timiș” este propus de Asociația Opus și co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de proiecte.

Parteneri: Ordinul Arhitecților din Timișoara, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Muzeul Național de Artă Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara.

Coordonator al proiectului: Monica Isăcescu Lup, muzicolog, realizator de emisiuni la Radio România Muzical.

Evenimentul de lansare a proiectului Case de muzicieni Timiş va avea loc sâmbătă, 1 octombrie 2022, ora 18, printr-un recital găzduit de Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara (locul în care a cântat şi Franz Liszt), susținut de pianistul Mihai Ritivoiu și de duo-ul format din Natalia Pancec (vioară) și Adriana Toacsen (pian).

Cu acest prilej va fi lansat site -ul www.timis.casedemuzicieni.ro, precum şi harta ilustrată „Timişul muzical”,  în format print.

Pe harta „Timişul muzical”  se vor găsi ilustrațiile clădirilor care fac parte din proiect, text și legendă. Harta realizată de Ana Bănică, artist ilustrator, va fi distribuită gratuit, prin intermediul librăriilor (în suporturile special amenajate) și al hotelurilor, precum și publicului prezent la evenimentele din proiect.

 

Sursa info/foto: Asociația Opus, proiect Case de Muzicieni Timiș. Foto: facebook Monica Isăcescu Lup.

Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator, Radio România Timișoara.

 

 

 

 

 

 

Aproape 6.000 de spectatori, la concertul susţinut de Andrea Bocelli la Oradea
Cultură luni, 18 noiembrie 2024, 10:02

Aproape 6.000 de spectatori, la concertul susţinut de Andrea Bocelli la Oradea

Aproape 6.000 de spectatori au aplaudat îndelung concertul susţinut, duminică seara, în Arena Oradea, de celebrul tenor Andrea Bocelli şi...

Aproape 6.000 de spectatori, la concertul susţinut de Andrea Bocelli la Oradea
Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Cultură duminică, 17 noiembrie 2024, 15:03

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol

Codex Aureus a fost expus, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, în cadrul unui eveniment festiv al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia....

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 16:45

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara

Muzeul Naţional de Artă Timişoara a vernisat expoziţia “Luminile lui Caravaggio” Tabloul “Băiat mușcat de șopârlă”, din 1597,...

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 08:01

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” își deschide porțile astăzi, la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Expoziția este o...

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:53

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru

Actorul american John Malkovich se află la Timișoara pentru a pregăti cele trei reprezentații de pe scena Teatrului Național. John Malkovich...

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 11:55

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan

O nouă ediţie a Zilelor Icoanei, o manifestare care îşi propune să promoveze arta şi cultura bizantină, va avea loc în perioada 16-17...

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan
Cultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:50

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad

Replici fidele ale unor statui descoperite în secolul trecut, care formează „Armata de teracotă” a primului împărat chinez, vor putea fi...

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad
Cultură duminică, 10 noiembrie 2024, 14:19

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Muzeul Național de Artă din Timișoara face ultimele pregătiri pentru deschiderea expoziţiei „Luminile lui Caravaggio”. Lucările au...

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara