Despre singurătate, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Elena ne-a scris despre faptul că se simte singură în ultima vreme și ar dori să știe ce poate face pe viitor pentru a realiza o schimbare.
Articol de Dana Florea, 4 octombrie 2022, 09:50 / actualizat: 28 martie 2023, 10:33
În primul rând, e important de știut că la un moment dat în viață fiecare persoană se poate simți singură, iar aceasta poate fi doar o stare trecătoare. În momentul în care se petrec schimbări majore precum a ne muta în alt loc, a divorța, a pierde pe cineva apare starea de singurătate și avem nevoie de timp pentru a ne adapta la situația dată.
Singurătatea pe care o resimțim poate să aibă legătură și cu relațiile semnificative din prezentul sau trecutul nostru. Dacă am fost răniți în relațiile importante din viața noastră, atunci putem decide că nu avem nevoie de alții și în timp se va instala singurătatea ca mecanism de protecție emoțională. În locul contactului social, alegem să fim singuri pentru că ne imaginăm că vom gestiona mai bine tristețea, furia, dezamăgirea decât alături de alte persoane, iar acest tipar în care alegem singurătatea poate să apară frecvent în relații. Nevoia de conectare este esențială pentru noi, iar în lipsa acesteia suntem predispuși la o serie de afecțiuni.
Sunt studii care arată că există o relație între singurătate și insomnie, persoanele care au probleme cu singurătatea având tendința de a se trezi de mai multe ori pe noapte. Singurătatea e asociată cu un risc de mortalitate dublu, iar femeile și bărbații care au raportat că se simt singuri au avut în paralel simptome de anxietate și depresie, calitatea vieții fiind una mai scăzută. Conștientizarea faptului că avem nevoie de alte persoane în viața noastră reprezintă un prim pas pentru a diminua sentimentul de singurătate. Inițierea unui contact face-to-face sau virtual cu o persoană din anturaj ne poate ajuta să ne exprimăm emoțiile și să avem un spațiu de siguranță în interacțiune.
În situația în care ne e greu să ne apropiem de alte persoane din cauza temerii că vom fi judecați sau că relațiile sunt percepute ca fiind periculoase, atunci e recomandat să apelăm la un psihoterapeut și să explorăm credințele care stau la baza nevoii noastre de a rămâne încă singuri și de a vedea ce impact are singurătatea asupra vieții noastre.
Psiholog Ioana Eva Cădariu: