Despre insomnie, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Insomnia reprezintă o tulburare a somnului și se manifestă prin dificultatea de a putea adormi, somn de slabă calitate cu treziri dese și o stare accentuată de oboseală.
Articol de Dana Florea, 11 octombrie 2022, 13:36 / actualizat: 12 octombrie 2022, 14:32
În funcție de factorii declanșatori, putem să avem insomnie primară și secundară. Insomnia primară apare în urma unui stil de viață stresant, haotic, iar insomnia secundară poate fi un simptom al altor afecțiuni, precum anxietate, depresie, astm și este necesar să vorbim cu medicul de familie dacă avem probleme la adormire sau ne trezim de mai multe ori pe noapte.
Atunci când nu avem un somn calitativ se vor observa efecte în viața noastră de zi cu zi, precum scăderea performanței, oboseală, iritabilitate. Persoanele care suferă de insomnie pot să urmeze ședințe de psihoterapie cu scopul de a modifica gândurile negative care le afectează somnul. Avem câteva recomandări pentru un somn liniștit:
– încercați să vă culcați mereu la aceleași ore
– folosiți dormitorul doar pentru relaxare și evitați să lucrați cu laptopul în pat
– exercițiile de respirație vă pot ajuta să reduceți anxietatea care se instalează atunci când doriți să mergeți la culcare dacă suferiți de insomnie
Există o relație între anxietate și insomnie, iar dacă avem o perioadă încărcată în viața noastră acest lucru se poate reflecta și în calitatea somnului nostru. Dacă aveți nopți în care suferiți de insomnie o sugestie ar fi să vă scrieți într-un jurnal ce emoții și ce gânduri vă apar în minte pentru a putea să discutați despre ele alături de un psihoterapeut.
Vă dorim o săptămână liniștită.
Psiholog Ioana Eva Cădariu:
(Foto: pixabay.com)