Evenimente în aprilie la Muzeul Satului Bănățean:
PAȘTELE ÎN BANAT
12 aprilie 2023, ora 13:00
– dublă lansare de carte: “Icoana fereastră. Meșterul iconar Nicolae Munteanu” și “Icoane pe sticlă din Banat”;
– expoziții de icoane pe sticlă;
– ateliere de pictat icoane pe sticlă pentru copii – invitat special: Maria Petchescu.
PAȘTELE ÎN BANAT
21 aprilie 2023, ora: 13:00
– lansare de carte: “Oul de Paști. Sacralitate și Artă”. coordonatorii evenimentului: șef secție, dr. Hadiji Maria, muzeograf: Marius Matei
Secția Expozițională Pavilionară
Muzeul Satului Bănățean lansează un concurs foto cu subiectul ”Satul meu, bunicii mei”, care se adresează cu precădere elevilor și studenților, dar nu numai. ”Mai exact, vom colecta fotografii făcute de voi în ultimii doi-trei ani cu satul vostru și bunicii voștri, ca în vară (iulie sau august) să facem o expoziție cu ele să le premiem pe cela mai frumoase (între 3 și 10 fotografii de persoană). Fotografiile pot cuprinde peisaje, ulițe, case, personaje, îndeletniciri – orice ține de viața satului.”
Fotografiile vizează doar satele din Banat. Participanții sunt rugați să specificei numele, vârsta și satul. Adresa de email pe care puteți trimite fotografii până la date de 1 iulie 2023 este: satulsibunicii@gmail.com
• Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
• Icoane pe sticlă bănățene din colecția muzeului – holul bibliotecii;
• Expoziția fotografică „Postavuri bănățene”- Sala de expoziție permanentă;
Nucleul Muzeului îl constituie Centrul Civic Sătesc, format din primărie, şcoală, „Casă Naţională” şi birt, piesa centrală fiind biserica de lemn. Lăcaşul de cult a fost construit în 1746 la Remetea Luncă iar în 1807 a fost strămutat în satul vecin Topla, de unde, în 1987, a fost adus la muzeu. În prezent, este cea mai veche biserică din Timişoara.
Fiecare gospodărie din colecţia Muzeului Satului Bănăţean Timişoara are o poveste a ei. Sunteți invitați să călătoriţi în timp, trecând prin câteva secole şi să descoperiţi un mod de viaţă bănăţean care-l include, sub aceleaşi vremuri pe vecin, pe celălalt, pe cel diferit şi totuşi atât de asemănător, pe cel cu casa de alături, care vorbeşte o altă limbă, cea a etniei sale, având în acelaşi timp alte tradiţii şi obiceiuri.
Muzeul Satului Bănățean găzduiește și câteva expoziții permanente: Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular și țesături de interior.
Prin patrimoniul cultural deţinut şi prezentat publicului vizitator, Muzeul Satului Bănăţean constituie o pagină deschisă din istoria Banatului, o mărturie a civilizaţiei populare tradiţionale a românilor şi minoritaţilor naţionale din această provincie, constituind un armonios dialog interetnic. Fără să fie nevoie să călătoreşti prin satele Banatului, în câteva ore poţi vedea în Muzeul Satului Bănăţean tot ceea ce este mai caracteristic civilizaţiei şi culturii tradiţionale din vestul României.
Program de vizitare:
MARȚI – SÂMBĂTĂ: 10.00 – 18.00, ultimele bilete la 17.15
DUMINICĂ: 12.00 – 20.00, ultimele bilete la 19.15
LUNI – închis pentru vizitare.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.
(Foto: Facebook.com)