Violonistul Marian Suvergel în direct la Radio Timișoara cu noi înregistrări
Sunt peste 40 de ani de când Marian Suvergel, de loc din Sâmburești, județul Olt, s-a stabilit la Timișoara punându-și toată priceperea și pregătirea profesională în slujba folclorului bănățean. Cu o activitate impresionantă ca instrumentist, dirijor, profesor, titrat la Academia de Stat a Artelor din Chişinău, Marian Suvergel și-a continuat pregătirea academică la Școala Doctorală a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași pe platforma căreia găsim Lucrarea de Doctorat „Jocuri Populare Românești din Câmpia Banatului” din anul 2013.
Articol de Daniela Bacila, 28 octombrie 2022, 12:08
Marian Suvergel provine dintr-o familie de învăţători, iar pasiunea pentru muzică a venit în mod natural. În timpul liceului, la Craiova, a urmat cursuri de vioară la Casa Tineretului.
La începutul anilor ’80, violonistul a poposit în Banat pentru a-şi găsi un rost în viaţă. Intenționa să devină economist, dar atracția pentru muzică a fost mai mare. În scurt timp a fost angajat la Ansamblul “Banatul” unde a activat până la începutul anilor ’90. O vreme s-a ocupat și de conducerea muzicală a Orchestrei Ansamblului “Banatul”. După Revoluția din ’89 și-a început activitatea de dascăl la diferite școli din județ și la Școala de Arte din Timișoara.
Fiica lui, Adelina, de care este atât de mândru, i-a călcat pe urme, însă a ales pianul.
De-a lungul anilor Marian Suvergel a interacționat cu numeroase personalități din domeniul muzicii populare. Activitatea sa profesională însumează atât participarea la concursuri naţionale cât şi internaţionale în calitate de violinist și dirijor de orchestră de muzică populară. A colaborat cu numeroase instituţii de spectacol din ţară şi de peste hotare.
Ca şi dirijor şi-a început activitatea în anul 1985, unde pentru prima dată a dirijat Orchestra Clubului “Constructorul”. Mai apoi, în 1987 devine dirjorul orchestrei Clubului I.P.L., iar din anul 1992 dirijor al orchestrei “Bănăţeana” alături de care a avut parte de recunoaștere pe plan național și internațional. Își amintește cu nostalgie de premiul special Bachus – pentru cea mai bună orchestră din cadrul Festivalului de la Dijon, Franţa, unde au participat 47 de ţări cu ansambluri profesioniste. Cu aceeaşi orchestră va atinge înalte performanţe muzicale, culminând cu spectacolul jubiliar “Bănăţeana 35” susţinut în 31 mai 2012.
Din palmaresul său nu lipsesc nici premiile pentru interpretare: Premiul I la Festivalul Naţional “Efta Botoca”, prima ediţie, 1995, Premiul ETNOS în anul 1999 cu Ansamblul de cântece și dansuri “Banatul” din Timișoara – în calitate de dirijor.
În perioada 1995-1999 a avut o importantă colaborare pe teme muzicale între Ansamblul Banatul din Timișoara pe care îl conducea, Ansamblul Ciocârlia din București și maestrul Constantin Arvinte. Între anii 2000-2003 a colaborat cu Societatea literar-artistică “ Sorin Titel din Banat”, iar în 2010 a participat la Simpozionul din cadrul Festivalului “Timişoara Muzicală Academică” ediţia a XX-a, cu lucrarea “Sârba – joc popular românesc”.
Festivaluri nelipsite din activitatea anuală a violonistului sunt Festivalul Internaţional “Iosif Sivu şi Cosmin Golban”, “Festivalul Inimilor”, unde a colaborat cu ansamblul “Timişul” în calitate de violinist, Festivalul Internațional ”George Motoia Craiu” în anul 2013 și 2014 în calitate de dirijor, Festivalul ”Luță Ioviță” în anul 2014 în calitate de dirijor.
În perioada 2000 – 2014 îşi desfăşoară activitatea ca şi profesor de vioară la Şcoala Populară de Arte din Timişoara, după care, începând cu luna septembrie 2014 va fi profesor și Director adjunct la Școala private Ade’s Musik Klub ce devine în anul 2015 LIVEMUSEART ACADEMY, din Timișoara pe care o întemeiază împreună cu fiica sa Adelina-Doina Suvergel.
Caiet tehnic pentru vioară – Album de noțiuni teoretice, partituri și suport audio, două volume de Jocuri populare românești din zona de Câmpie a Banatului, articole în Revista de Cultură și Artă cu rubrici on-line pentru toate sferele artei, cu
print trimestrial dedicat cadrelor didactice, muzicologilor, interpreților și
copiilor, sunt câteva din publicațiile semnate de prof. Marian Suvergel.
Înregistrarea pieselor instrumentale din zona cercetată devine acum una dintre prioritățile sale. Recent a imprimat cu sprijinul profesorului Vasile Rus, directorul Școlii de Arte din Arad.
Luni, 31 octombrie, după ora 10:00, Marian Suvergel vine în direct la emisiunea “Din suflet pentru tine”. Vă așteptăm pe AM 630 kHz și on line pe www.radiotimisoara.ro/asculta selectând frecvența AM.
Daniela Băcilă