Ascultă Radio România Timișoara Live • 

BLACK PAGE ORCHESTRA aduce, în premieră, două concerte cu proiectul SUPERSONIC, la București și Timișoara

Ansamblul BLACK PAGE ORCHESTRA va susține două concerte de promovare a proiectului SUPERSONIC, în premieră națională, la București, în 11 noiembrie 2022, și la Timișoara, duminică, 13 noiembrie 2022, ora 19, la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”.

BLACK PAGE ORCHESTRA aduce, în premieră, două concerte cu proiectul SUPERSONIC, la București și Timișoara

Articol de Simona Stoița, 9 noiembrie 2022, 10:26 / actualizat: 9 noiembrie 2022, 17:16

„Întâlnirea membrilor BLACK PAGE ORCHESTRA cu scena muzicală contemporană-experimentală românească, promite a fi una memorabilă, acest ansamblu de exploratori reinventând chiar conceptul de „concert” și de interpretare muzicală”, aflăm de la organizatori.

Ansamblul vienez BLACK PAGE ORCHESTRA s-a înființat în anul 2014 și este alcătuit din șase muzicieni: Matei Ioachimescu – flaut, Florian Fennes – saxofon, Samuel Toro Pérez – chitară electric, Alfredo Ovalles – pian, Igor Gross – percuție, Matthias Kranebitter – electronics.

În zilele premergătoare concertelor “SuperSonic”, muzicianul Matthias Kranebitter, director artistic BLACK PAGE ORCHESTRA, va susține o Conferință-atelier pe tema “Narrative Aspects in Contemporary Music” (“Aspecte narative în muzica contemporană”). Conferințele-atelier se vor desfășura la Universitatea Națională de Muzică din București (10 noiembrie 2022, ora 12) și la Universitatea de Vest din Timișoara (12 noiembrie 2022, ora 12).

În programul concertelor din proiectul “SuperSonic”, prezentat de ansamblul vienez BLACK PAGE ORCHESTRA, se vor interpreta și două lucrări în primă audiție absolută, realizate de compozitorii Gabriel Mălăncioiu și Gabriel Almași.

„Pe Matthias Kranebitter, directorul artistic al ansamblului BLACK PAGE ORCHESTRA, îl cunosc încă din anul 2008, când am avut plăcerea de a participa la un Curs de Compoziție lângă Viena, Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest. Am păstrat legătura și am avut onoarea de a-l invita, în anul 2014, în cadrul Festivalului „Timsonia”, organizat de Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. Însă, participarea din acest an se datorează compozitoarelor Diana Rotaru și Irinel Anghel din București, care au investit foarte mult efort pentru a aduce acest ansamblu vienez în România, întâia oară. A fost câștigat un proiect AFCN și, astfel, BLACK PAGE ORCHESTRA va susține două concerte, unul la București (în 11 noiembrie 2022), și apoi la Timișoara, duminică, 13 noiembrie 2022. Pe lângă aceste două concerte, fiind vorba de centre universitare, este implicat și aspectul educativ, în sensul în care Matthias Kranebitter va susține o Conferință-atelier în care ne va prezenta cum sunt implicate noile tehnologii în muzica instrumentală, iar membrii ansamblului vor susține workshop-uri instrumentale, explicând studenților tehnicile noi folosite în lucrările experimentale.

Lucrarea scrisă de mine are titlul “Blanamericano”, compusă pentru saxofon, chitară electrică, percuție și claviatură MIDI, în acord cu tendințele exploratorii ale acestui ansamblu. Titlul lucrării face referire la argoul „blană”, adică, lucruri “cool”, la faptul că lucrarea este dedicată ansamblului BLACK PAGE ORCHESTRA, făcând, de asemenea, referire la hit-ul “Pa Panamericano”, care apare de mai multe ori, bineînțeles într-o formă modificată, de-a lungul întregii lucrări. Pe lângă folosirea tehnicilor extinse în scriitura saxofonului, a chitarei electrice și a instrumentelor de percuție, am folosit și patru sunete preînregistrate care sunt apoi redate folosind claviatura MIDI. Combinarea acestor patru surse sonore determină apariția unor „aliaje” timbrale inedite pe care nu le-am putea obține doar folosind instrumentele acustice.

Fiecare concert BLACK PAGE ORCHESTRA devine un eveniment muzical și vizual în egală măsură, pentru că ideea sincretismului sunet–arte vizuale este prezentă în fiecare spectacol al acestui ansamblu. Ideea de explorare sonoră și vizuală în același timp reprezintă una din caracteristicile primordiale ale acestui ansamblu și de aceea publicul este invitat la un eveniment, vizual și sonor în egală măsură, care ne va provoca, va pune în lumină „condiționările” noastre, definirea unor termeni precum „muzică”, „zgomot”. Fără îndoială că vor fi „contestate” chiar, și va trebui, probabil, în urma acestui eveniment, să reconsiderăm acești termeni.

După înființare, în anul 2014, și după ce și-a definit aria de investigație stilistică în zona neconvenționalului, ștergerea liniei de demarcație între sunet și zgomot, între sunet și multimedia – artă vizuală, ansamblul BLACK PAGE ORCHESTRA a avut o ascensiune fulminantă, cântând pe toate continentele, având turnee muzicale, trecând prin toate centrele importante europene și nu numai.

Publicul este invitat la un concert în care nu ar trebui să fie prezentă această idee a muzicii contemporane ce poate fi ascultată doar de o „elită muzicală”, ce necesită cunoștințe profunde, pentru că ideea acestui ansamblu este tocmai de a șterge, de a „distruge” legăturile cu „tradiția”, astfel încât o percepție necondiționată de aceste valori să aibă loc.

Publicului care va veni la acest concert îi vom „cere” doar să intre într-o stare de receptivitate, de deschidere către o lume sonoră pe care, probabil, nu a mai explorat-o până acum.” (Gabriel Mălăncioiu – compozitor, interviu difuzat în emisiunea „Cultura la doi pași”, Radio Timișoara, realizator Simona Stoița)

Ascultați interviul acordat de Gabriel Mălăncioiu – compozitor, în exclusivitate pentru Radio Timișoara:

 

„Concertul se adresează tututor celor curioși. Nu cred că e nevoie de pregătire muzicală pentru un astfel de concert. E nevoie doar de deschidere și curiozitate. Muzica contemporană este ruptă din realitatea sonoră care ne înconjoară, este “oglinda” societății în care trăim. Cred că un astfel de eveniment, cu un astfel de ansamblu, este de neratat!

Doresc să mulțumesc lui Irinel Anghel și Dianei Rotaru care au făcut posibil acest proiect, cu un efort uriaș. Să știți că în spatele acestui concert și al acestor conferințe se află o muncă de organizare uriașă. Doresc să le felicit și să le mulțumesc pentru această realizare.

Piesa mea, intitulată “Strobo Cartoon Rag”, este scrisă special pentru acest eveniment și cuprinde o serie de idei muzicale „reciclate”. De fapt am pus împreună o mare parte a schițelor pe care nu le-am folosit niciodată, până acum: o piesă începută pentru flaut, niște idei pentru pian și percuție, și un pachet întreg de sunete, de loop-uri neselectate, fără excepție, pe care le cumpărasem pentru un teatru, nefiind folosite. Pornind de la aceste materiale am realizat un fel de „mozaic” din care a rezultat o lucrare scurtă, dar densă, foarte polifonică, pentru flaut, saxofon, percuție, chitară electrică, sampler și pian. În piesă se pot auzi scurte flash-uri de evenimente sonore care amintesc de sonoritatea filmelor de animație,  de aici apare în titlu cuvântul “Cartoon”. Se aude totodată un “Ragtime”, care vrea să se nască, dar mereu e înterupt și o ia de la capăt, de aici idea de “Cartoon Rag”. Pe de altă parte, densitatea și durata scurtă a evenimentelor, precum și intercalarea între gesturi sonore și clustere, dar și aspectul partiturii, care datorită scriiturii pe alocuri este neagră, iar pe alocuri albă, m-a dus cu gândul la stroboscop, și așa s-a născut idea de “Strobo Cartoon Rag”.

În ultima vreme mă preocupă mult acest model de organizare sonoră, acest tip de „mozaic”, deoarece cred că mintea generațiilor actuale este „formatată” tot mai mult pe astfel de “flash”-uri. Pe de altă parte, piesa folosește mijloace foarte puține și se dezvoltă cât se poate de „tradițional”. Pleacă de la un solo de flaut convențional care la final este de fapt „dezbrăcat” de melodie și rămân doar zgomotele clapelor și sunetul aerului.

Întâlnirea mea cu BLACK PAGE ORCHESTRA a fost prin Matthias Kranebitter, directorul artistic, pe care îl cunosc, încă din anul 2014, de la Festivalul „Timsonia” pe care l-am organizat, împreună cu Gabriel Mălăncioiu, la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, Matthias Kranebitter fiind invitat de Gabriel Mălăncioiu, la festival. Tot în același an, în 2014, s-a înființat și ansamblul BLACK PAGE ORCHESTRA. De atunci îi urmăresc cu mare admirație! Pe flautistul Matei Ioachimescu și pe Alfredo Ovalles – pianist, îi știu personal tot de la Festivalul „Timsonia”, ediția din anul 2018, și iată că vor fi și ei prezenți la concertele BLACK PAGE ORCHESTRA, din România! Cu toții sunt muzicieni excepționali, cu un background cultural și muzical foarte serios.” (Gabriel Almași – compozitor, interviu difuzat în emisiunea „Cultura la doi pași”, Radio Timișoara, realizator Simona Stoița)

Ascultați interviul acordat de Gabriel Almași – compozitor, în exclusivitate pentru Radio Timișoara:

Programul proiectului “SUPERSONIC”, concert susținut de BLACK PAGE ORCHESTRA, în premieră pentru Timișoara, la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”, duminică, 13 noiembrie, ora 19:

 

 

 

Elena Rykova (US) – “101% mind uploading” (2015) pentru trei interpreți înăuntrul unui pian, p.a.r.

Gabriel Almaşi (RO) – “Strobo Cartoon Rag” (2022) pentru flaut, saxofon, percuție, pian, chitară electrică şi mediu electronic, p.a.a.

Johannes Kreidler (DE) – “instrumentalism c” (2016) pentru Keyboard şi video, p.a.r.

Mirela Ivičević (AT) – “Dream Work” (2018) – nou soundtrack pentru filmul experimental „Dream Work” de Peter Tscherkassky – pentru saxofon bariton, chitară electrică, pian, percuție, electronics şi film, p.a.r.

Matthias Kranebitter (AT) – “Combative Music and its Algorithmic Demystification” (2020) pentru flaut, saxofon, chitară electrică, pian, percuție şi electronics, p.a.r.

Alexander Kaiser (AT) – “mechanical dogs” (2019) pentru flaut, saxofon, chitară electrică, pian, percuție, electronics şi lumini, p.a.r.

Gabriel Mălăncioiu (RO) – “Blanamericano” (2022) pentru saxofon, chitară electrică, percuție și claviatură MIDI, p.a.a.

Organizator: Asociația Art&Co.

Co-organizator: Filarmonica „Banatul” din Timișoara.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara – Facultatea de Muzică şi Teatru.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Sursă citată: facebook SuperSonic: Black Page Orchestra. Foto: arhive personale – Gabriel Mălăncioiu, Gabriel Almași.

Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

Aproape 6.000 de spectatori, la concertul susţinut de Andrea Bocelli la Oradea
Cultură luni, 18 noiembrie 2024, 10:02

Aproape 6.000 de spectatori, la concertul susţinut de Andrea Bocelli la Oradea

Aproape 6.000 de spectatori au aplaudat îndelung concertul susţinut, duminică seara, în Arena Oradea, de celebrul tenor Andrea Bocelli şi...

Aproape 6.000 de spectatori, la concertul susţinut de Andrea Bocelli la Oradea
Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Cultură duminică, 17 noiembrie 2024, 15:03

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol

Codex Aureus a fost expus, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, în cadrul unui eveniment festiv al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia....

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 16:45

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara

Muzeul Naţional de Artă Timişoara a vernisat expoziţia “Luminile lui Caravaggio” Tabloul “Băiat mușcat de șopârlă”, din 1597,...

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 08:01

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” își deschide porțile astăzi, la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Expoziția este o...

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:53

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru

Actorul american John Malkovich se află la Timișoara pentru a pregăti cele trei reprezentații de pe scena Teatrului Național. John Malkovich...

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 11:55

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan

O nouă ediţie a Zilelor Icoanei, o manifestare care îşi propune să promoveze arta şi cultura bizantină, va avea loc în perioada 16-17...

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan
Cultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:50

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad

Replici fidele ale unor statui descoperite în secolul trecut, care formează „Armata de teracotă” a primului împărat chinez, vor putea fi...

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad
Cultură duminică, 10 noiembrie 2024, 14:19

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Muzeul Național de Artă din Timișoara face ultimele pregătiri pentru deschiderea expoziţiei „Luminile lui Caravaggio”. Lucările au...

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara