Marile spitale din Timișoara riscă să rămână fără fonduri după creșterea prețurilor la energie
Cele mai mari spitale din Timișoara riscă să rămână fără bani pentru medicamente și materiale sanitare din cauza creșterii prețurilor la energie.
Articol de Radio Timișoara, 15 noiembrie 2022, 11:03
Managerul Spitalului Județean din Timișoara, Sorin Barac, susține că acest risc există, dar așteaptă soluții de la Guvern.
“Bineînțeles că o creștere a cheltuielilor pentru energie presupune un risc care rămâne în picioare, însă, în acest moment, la Spitalul Județean nu am sesizat probleme pentru a reduce activitatea medicală sau consumul de medicamente. Bineînțeles că știu că sunt discuții și propuneri la nivel guvernamental, respectiv la nivelul Ministerului Sănătății, pentru sume alocate, medicamente și materiale sanitare. Sunt binevenite și le așteptăm cu mare interes. (Reporter: Dacă facturile sunt atât de mari ce se întâmplă, există riscul ca la un moment dat pacienții să trebuiască să își cumpere anumite materiale?) Eu sper să nu ajungem la asemenea situație. N-aș dori să fac un prognostic, merg în continuare pe calea corectă, cu totul”, spune Sorin Barac.
La rândul său, managerul Spitalului Municipal Timișoara, Daniel Malița, a declarat că unitatea medicală pe care o conduce reușește să supraviețuiască datorită fondurilor alocate unității medicale pentru că este spital suport COVID.
“În momentul de față, de exemplu, deficitul nostru este destul de mare dacă ar fi să ne raportăm la plata pe serviciile realizate, pe care am putea-o primi de la casă, de exemplu. Momentan, până la finalul lunii decembrie suntem plătiți la valoarea maximă a serviciilor pe care le-am putea realiza, chiar dacă nu le realizăm, pentru că suntem spital suport COVID și este încă în prelungire sistemul acesta de finanțare. Dacă nu se va prelungi și din 1 ianuarie o să ajungem în situația să fim plătiți strict pe serviciile medicale realizate, în mod categoric o să avem probleme. Evident, utilitățile au crescut. O să vă dau un exemplu, pe media pe începutul anului a fost undeva la vreo 600.000-700.000 de lei ne costa pe lună tot ce înseamnă utilități, adică căldură, apă caldă, cald, electricitate, canalizare, deșeuri”, spune Daniel Malița.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va solicita Guvernului să ia măsuri pentru acoperirea creșterii tarifelor la energie pentru spitale, având în vedere că unitățile medicale au plătit cu 50% mai mult încă din lunile de vară.