Motivul pentru care unele clădiri istorice din Timișoara nu pot fi încă reabilitate
Articol de Radio Timișoara, 18 noiembrie 2022, 08:28
Imaginea Timișoarei s-a schimbat în ultimii ani, dar multe dintre clădiri tot nu pot fi, deocamdată, reabilitate.
Cea mai mare problemă o reprezintă regimul proprietății, pentru că sunt imbobile cu mai mulți deținători, spune viceprimarul Ruben Lațcău.
Primăria Timișoara are foarte multe clădiri, este un mare segment de spații și de apartamente. Una dintre problemele cu care ne confruntăm este ca de aceste proprietăți pe care le avem nu sunt totalitate unei clădiri. Avem apartamente sau mai multe apartament într-o clădire, dar nu suntem proprietate întregime, iar asta face ne îngreunează reabilitarea clădirilor în care avem imobile, pe care de obicei le închiriem”, spune Ruben Lațcău.
Situația este mult mai bună în ce privește clădirile care adăpostesc instituții publice, explică Lațcău.
“De exemplu, clădirea de la Ungureanu, care este în momentul acesta la un proces de 50 % de reabilitare. De asemenea, pentru Carmen Silva, care este monument clasa A, avem un proiect unde tocmai ce am semnat că contractul de execuție pentru reabilitare. Încercăm să grăbim acest proces și pentru alte clădiri sau alte instituții publice unde funcționăm în clădiri istorice. De exemplu, pentru Colegiul Național Bănățean suntem într-o fază avansată pe partea de proiectare. E clar că patrimoniul acesta uriaș pe care îl are Timișoara trebuie reabilitat și că ritmul de lucrări de reabilitare trebuie să crească”, mai spune Ruben Lațcău.
Viceprimarul Timișoarei spune că se fac eforturi ca să fie grăbit acest proces și pentru alte clădiri sau alte instituții publice