Despre parentingul permisiv și parentingul neglijent în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
În rubrica de astăzi vom discuta despre următoarele două stiluri de parenting: cel permisiv și cel neglijent.
Articol de Dana Florea, 29 noiembrie 2022, 14:00
Părintele cu stilul permisiv va manifesta următoarele comportamente în creșterea copilului: va avea dificultăți să stabilească limite, va evita confruntările, deoarece nu își dorește să existe conflicte și va avea așteptări reduse în ceea ce privește performanța academică a copiilor. Părintele consideră că trebuie să fie prietenul copilului, mai degrabă decât să îți asume rolul de adult. Copiii care au fost crescuți în această manieră vor avea un comportament impulsiv și nu vor putea să respecte regulile, deoarece în familia de origine nu au fost puse limite. Pe plan social le va fi greu să mențină relații stabile în timp, fiindcă au așteptări ca ceilalți să facă totul pentru ei, să le îndeplinească nevoile tot timpul, la fel cum se întâmpla în propria familie.
Stilul de parenting neglijent apare atunci când părintele nu răspunde la nevoile emoționale ale copilului și are alte priorități decât să își petreacă timp cu familia. Părinții nu oferă sprijin copiilor, nu îi încurajează pentru a se afirma în planul social și nu există reguli pentru menținerea disciplinei. De multe ori copiii ajung să stea singuri în casă pentru multe ore sau petrec timp cu alte persoane din afara sistemului familial, deoarece părinții nu sunt în preajmă. Copiii vor căuta alte figuri parentale care să-i ghideze și să-i ajute atunci când au nevoie, fiind nevoiți să caute conexiunea emo?ională la persoanele din exterior.
De-a lungul vieții părinții pot avea mai multe stiluri de parenting, dar este important să ofere afecțiune și sprijin copiilor pentru a se putea dezvolta armonios. Flexibilitatea reprezintă un aspect de bază în stilul de creștere al copiilor, deoarece în unele situații e nevoie să preia frâiele, iar în altele copiii vor avea nevoie să devină independenți și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Dacă părinții au dificultăți să își modifice stilul de creștere al copiilor pot să apeleze la ședințe de psihoterapie unde alături de un specialist pot să fie ghidați să exploreze noi modalități de acțiune și de conectare la universul interior al copiilor.
Psiholog Eva Ioana Cădariu: