Fasolea cu ciolan se menține în topul preferințelor de Ziua Națională
Articol de Radio Timișoara, 30 noiembrie 2022, 07:00
Meniurile tradiționale și mai ales fasolea cu ciolan sunt preferatele românilor de Ziua Națională. Chiar și tânăra generație de bucătari, după ce a trecut prin bucătăria moleculară, se întoarce la rădăcină la gătitul în ceaun, la foc cu lemne și grătarele încinse cu cărbune.
Așa și-a propus să facă de 1 Decembrie și clujeanul Ciprian Spancioc, să gătească întocmai cum o făcea bunica.
“Cred că acolo ne întoarcem toți, la origini, acolo este gustul sănătos. Țin minte că bunica, când făcea o tocăniță, învârtea de două ori în patru ore în ea, adică la foc mic. Din punctul meu de vedere, fasolea cu ciolat este o mâncare gătită, o mâncare muncită. De ce să ne ascundem? E o mâncare pe care și-o face tot românul acasă. Chiar poți să o faci foarte bună. Mie, personal, îmi place fasolea cu ciolan. Dacă ai și ceapă, și o pălincă, merg înainte. Voi găti de 1 decembrie la Cluj. Va fi o fasole la ceaun, cinci sau șase ore de fierbere la foc mic, cu un ciolan bun, de porc românesc dezosat, poate și niște costiță afumată, pentru gust. Poate fi o fasole simplă, adică foi de da, fiind pătrunjel verde, leuștean, verdețuri multe. Caută lumea genul ăsta de evenimente, caută românul. Caută fasolea și până la urmă nu este un lucru rău. Ideea e să fie deschiși și la alte preparate”, spune Ciprian Spancioc.
Deschiderea către gusturile mai deosebite se remarcă în special la generațiile tinere care au deja o anumită cultură culinară.
“Tinerii, într-adevăr, vin din urmă și au, mulți dintre ei au curajul să guste, să încerce. Din păcate, viața din România nu te prea ajută pe preparatele astea mai fine, în ghilimele fine, pentru că de fapt e un junk food muncit mult. Sunt mulți factori. Până ajunge în farfurie o chestie, este multă muncă în spate”, mai spune Ciprian Spancioc.