Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Reprezentanți ai editurilor din vestul țării vor fi prezenți la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Editura Universității de Vest din Timișoara publică și promovează autori și volume care constituie repere, în domeniile de cercetare abordate, pentru comunitățile academice și profesionale.

Reprezentanți ai editurilor din vestul țării vor fi prezenți la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Articol de Simona Stoița, 6 decembrie 2022, 12:07

În Catalogul general al Editurii Universității de Vest din Timișoara se regăsesc peste 1000 de titluri de cărți din domeniile: Antropologie, Etnologie, Filologie, Filosofie, Fizică, Matematică, Psihologie, Sociologie, Studii Culturale, Științe ale Comunicării, Științe ale Educației, Științe Economice, Științe Politice, Teologie, Traductologie.

Cărțile publicate la Editura Universității de Vest din Timișoara sunt dedicate studenților, masteranzilor, doctoranzilor, cercetătorilor, profesorilor universitari, precum și profesioniștilor din mediile științific, cultural, socio-economic.

Detalii despre Editura Universității de Vest din Timișoara, în interviul acordat de Marilena Tudor, Director editorial:

„Editura Universității de Vest din Timișoara este una dintre cele mai importante edituri universitare din România. Înființată în anul 2001, editura are un profil academic și scopul său principal este de a susține cercetarea științifică. Veți găsi, însă, în Colecțiile Editurii Universității de Vest din Timișoara, și volume de poezie, proză, memorialistică, sau dialoguri diverse.

În decembrie 2020, în urma evaluării pentru perioada 2020-2024, editura a fost acreditată și clasificată de Consiliul Național al Cercetării Științifice, astfel: pentru domeniul Filologie, editura este clasificată (A), pentru domeniile Filosofie și Arte vizuale, editura este clasificată (B), iar pentru Istorie și studii culturale, precum și Cinematografie și media, Editura Universității de Vest din Timișoara este clasificată (C).

Editura Universității de Vest din Timișoara participă la cea de-a 29 ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, care va avea loc la București, la Romexpo, între 7 și 11 decembrie 2022. Editura se va afla la standul 172, împreună cu celelalte edituri universitare din Consorțiul Universitaria.

Suntem bucuroși să aducem în fața publicului cititor un număr de peste 200 de titluri, din cele douăsprezece colecții ale editurii.

După doi ani editoriali vitregi, sperăm la o revigorare a industriei de carte din România.” (Marilena Tudor, Director editorial – Editura Universității de Vest din Timișoara)

AUDIO/Editura Universității de Vest din Timișoara:

„Numitorul comun al cărților noastre este diversitatea de vederi și înțelesuri, sociale, culturale, spirituale, creștine, dar nu numai, ale lumii și vieții omului modern, sufocat azi de un materialism care devine tot mai dogmatic, pe zi ce trece” consideră Horațiu Pușcașu, director al Editurii Sens din Arad.

O scurtă prezentare a editurii și invitația lansată cititorilor de a vizita standul Editurii Sens, prezentă la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția din acest an, 2022, în interviul acordat de Horațiu Pușcașu, directorul editurii:

„Editura Sens a luat naștere la Arad, în anul 2017, din atașamentul pentru doi autori, Hermann von Keyserling și Constantin Virgil Gheorghiu, la care, an după an, s-au adăugat cărțile altor autori, titluri noi, alese pe anumite criterii, altele decât cele ale „performanței” comerciale.

Adresa noastră fiind pe Calea Timișorii, și sediul fiind situat pe malul stâng al Mureșului, ne revendicăm, de fapt și de drept, eticheta de editură bănățeană. Dar nu doar din aceste motive, ci și din atașamentul pentru câțiva autori bănățeni, printre care țin să-l amintesc pe Aurel C. Popovici , și pe condeierul popular Tata Oancea, care vor fi astfel și ei „prezenți”, anul acesta, la București, la GAUDEAMUS.

Editura Sens, editura noastră, este o editură mică și tânără, dar independentă. Nu suntem și nici nu ne propunem să devenim o editură generalistă, subiectele și temele pe care le abordăm nu se adresează tuturor oamenilor, ci, mai degrabă, unei „minorități”.

Oferta de carte am construit-o de-a lungul ultimilor cinci ani, în jurul unui „perimetru” îngust la început, format din cărți de Istorie, de Filosofie, de Metafizică, de Religie, de Teologie, chiar și mistică, la care s-au adăugat, apoi, și alte cărți, de Critică socială, de Literatură, și de Poezie.

Un domeniu important al editurii noastre îl reprezintă Sănătatea naturală, cu cărți de diferiți autori, grupate în colecția „Sănătate și conștiință”.

A treia direcție editorială este Exilul românesc, pe care ne străduim să îl completăm cu creații recente ale diasporei.

Am ținut să participăm anul acesta la GAUDEAMUS, după trei ani de absență, deși, nu e lucru ușor pentru o editură mică, de provincie, situată la 600 de km distanță de București.

Prin această participare sperăm într-o mai bună vizibilitate a editurii noastre la nivel național, dar dincolo de acest aspect, GAUDEAMUS este un prilej foarte bun să îi întâlnim acolo pe partenerii noștri scriitori, traducători și, în primul rând, pe fanii Editurii Sens, iubitorii de carte care așteaptă să ne descopere aparițiile recente și pe care ne vom bucura să îi revedem.

Editura Sens vă așteaptă la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la standul cu numărul 178.” (Horațiu Pușcașu, director Editura Sens)

AUDIO/Editura Sens (Arad):

 

Uniunea Culturală a Rutenilor din România va participa la actuala ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, de la București, organizat la Romexpo, pentru a prezenta vizitatorilor o serie de lucrări de promovare a istoriei, tradițiilor, spiritualității, limbii și culturii rutenilor din România și de pretutindeni.

Despre activitatea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, în interviul acordat de Francisc Gal, vicepreședinte al uniunii:

„Uniunea Culturală a Rutenilor din România a luat ființă în anul 2000, ca o necesitate imediată de organizare a minorității rutene din România. De-a lungul timpului am participat la foarte multe activități, cele mai multe pe tărâm cultural, de promovare a tradițiilor, culturii, limbii, și spiritualității rutene.

Participăm frecvent la activități organizate de Departamentul pentru Relații Interetnice, iar dintre cele mai importante activități este Festivalul Intercultural ProEtnica de la Sighișoara.

Uniunea Culturală a Rutenilor din România este membră a Consiliului Mondial al Rutenilor, un organism al rutenilor de pretutindeni, prezent în nouă țări. În colaborare cu această entitate am organizat multiple activități, atât în țară, cât și în străinătate, iar din punctul meu de vedere, cele mai importante sunt Congresul Mondial al Rutenilor și reuniunea Forumului Mondial al Tineretului Rutean, organizate la Sighetu Marmației (2007) și la Deva (2015), ca o recunoaștere internațională a activității organizației rutenilor din România.

De-a lungul timpului am avut colaborări cu multe edituri, dar cea mai bună colaborare o avem cu Editura Cetate, din Deva. În urma acestei colaborări au reieșit multe cărți, reviste, broșuri de promovare a istoriei culturii și tradițiilor rutenilor din România, dar și a bunelor legături pe care le au rutenii din România cu rutenii din celelalte țări, membre ale Consiliului Mondial al Rutenilor. Aceste lucrări au fost promovate, în principal, printre co-etnicii noștri de la filialele din județele Maramureș, Suceava, Arad, Hunedoara, Alba, Cluj, dar și în cadrul unor prezentări de carte, târguri de carte.

Am participat la câteva târguri de carte, printre care târgul de carte de la Deva, Alba Iulia. Am avut prezentări de carte în Suceava, Maramureș – Baia Mare. Am avut prezentare de carte și o lansare extraordinară la Palatul Parlamentului, la Clubul Parlamentarilor, cu o prezență deosebită din rândul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale.

Am participat la mai multe ediții ale Târgului de Carte Gaudeamus Radio România și, după părerea mea, este o manifestare de înaltă ținută, care ne dă ocazia să prezentăm majorității românești, istoria, cultura și tradițiile rutenilor din România.

De-a lungul timpului am considerat că prin mijloacele noi, prin mijloacele electronice, putem pătrunde mult mai bine, și mai ușor, în rândul celorlalte minorități naționale, dar și al majorității românești. Am reușit să punem la punct, din punctul meu de vedere extraordinar de bine, site-ul  organizației noastre, rutenii.ro, dar și prin mijloacele audio-video am reușit să edităm câteva CD-uri și DVD-uri de promovare a activității noastre, a muzicii rutenilor din România, care s-au bucurat de un real succes, atât în țară, cât și în străinătate.” (Francisc Gal, vicepreședinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România)

AUDIO/Uniunea Culturală a Rutenilor din România (Deva):

 (Interviuri Radio Timișoara, în exclusivitate.)

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Cultură duminică, 17 noiembrie 2024, 15:03

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol

Codex Aureus a fost expus, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, în cadrul unui eveniment festiv al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia....

Codex Aureus, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 16:45

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara

Muzeul Naţional de Artă Timişoara a vernisat expoziţia “Luminile lui Caravaggio” Tabloul “Băiat mușcat de șopârlă”, din 1597,...

Expoziția-eveniment “Luminile lui Caravaggio” s-a deschis pentru public la Timișoara
Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 08:01

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” își deschide porțile astăzi, la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Expoziția este o...

Soundtrack special pentru expoziția “Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:53

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru

Actorul american John Malkovich se află la Timișoara pentru a pregăti cele trei reprezentații de pe scena Teatrului Național. John Malkovich...

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru
Cultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 11:55

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan

O nouă ediţie a Zilelor Icoanei, o manifestare care îşi propune să promoveze arta şi cultura bizantină, va avea loc în perioada 16-17...

Zilele Icoanei, la sfârşitul săptămânii, la Deva şi la Mănăstirea Crişan
Cultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:50

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad

Replici fidele ale unor statui descoperite în secolul trecut, care formează „Armata de teracotă” a primului împărat chinez, vor putea fi...

“Armata de teracotă” a primului împărat chinez, expusă la Complexul Muzeal Arad
Cultură duminică, 10 noiembrie 2024, 14:19

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara

Muzeul Național de Artă din Timișoara face ultimele pregătiri pentru deschiderea expoziţiei „Luminile lui Caravaggio”. Lucările au...

Ultimele pregătiri pentru expoziția „Luminile lui Caravaggio” de la Timișoara
Cultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 21:20

Expoziție-eveniment la Timișoara, după 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Pentru a marca ziua căderii Zidului Berlinului, la Timișoara a fost vernisată expoziția „Aufarbeitung. RDG și România în cultura...

Expoziție-eveniment la Timișoara, după 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului