Declin constant al efectivelor de porcine în Banat/ REPORTAJ
Efectivele de porcine din zona de vest a țării și din România se confruntă un declin constant în ultimii 30 de ani.
Articol de Radio Timișoara, 14 decembrie 2022, 09:31
Erau vremuri în care aproape în fiecare gospodărie din Banat se creșteau porci. Erau vremurile în care în preajma Ignatului se tăia porcul la fiecare casă din satele Banatului. Și dacă, în acele vremuri, să crești un porc și să îl tai la Crăciun ținea de normalitate, acum tăiatul porcului ține mai degrabă de tradiție, pentru că sunt din ce în ce mai puține gospodăriile în care se mai cresc porci.
La Ohaba Lungă, în județul Timiș, demult umblau porcii pe uliță, în turmă, acum abia dacă se mai aud guițând încât o cocină,, povestește Neluțu Popovici, unul dintre puținii crescători din zonă.
“Să țină porci cum se țineau pe vremuri, nu mai era. Chiar în localitatea Dubești, mergeau porcii pe drumul mare, liberi, ca și câinii. În perioada 2015-2017, am lucrat ca tehnician veterinar. Din 2015, aveam în localitatea Dubești în jur de 200 de scroafe, însă acum nu cred că mai sunt vreo 20”, spune fermierul timișean.
Neluțu Popovici este de părere că restricțiile de tot felul impuse gospodăriilor familiale, dar mai ales închiderea târgurilor săptămânale sătești au condus la scăderea efectivelor de porcine.
“Era foarte, foarte util, mai ales târgul de la Balinț, era un târg foarte mare. Eram mic copil, mergeam cu unchiul, cu bunica cu căruța. Acum 30 de ani tot țăranu își ducea purcelul și vițelul la târg și îl vedea și-și făcea o cheltuială. Vremurile s-au schimbat, timpurile s-au schimbat și ele, nu-i mai ci o fost și uitați că bolile astea, pesta nu ne mai dă voie”, spune Neluțu Popovici.
Despre motive ne-a vorbit cu argumente și Nicolae Oprea, secretarul Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante tehnice din județul Timiș.
“Scăderea efectivelor de animale, după mine, se datorează mai multor cauze. În primul rând importurile masive de carne la prețurile la care se aduc, mult mai scăzute. Pe de altă parte, nu știu în rasele de porci românești cât s-a mai învestit și cât se investește. Un alt motiv ar fi acela că populația în mediul rural început să îmbătrânească, porci, animale în general, să cresc din ce în ce mai greu. După aceea, furajele s-au scumpit și oamenii fac o socoteală <decât să-i dau să mănânce, 1500 – 2000 de lei câtă carne pot eu să îmi cumpăr>. Și nu în ultimul rând, trebuie să recunoaștem nivelul de trai scăzut foarte mult, forța financiară a oamenilor este scăzută mult. Să plâng că totuși prețul este mare la gospodăria populației”, spune Nicolae Oprea.
Că prețurile au crescut anul acesta la porcul din gospodăriile familiale, o confirmă și Neluțu Popovici, crescătorul de la Ohaba Lungă.
“Porcul are oarecum căutare, nu sunt mulți clienți. Prețul este aici la 15 lei. Părerea mea, la cât sunt costurile, nu e un preț mare, dar vedeți, venitul la unii oameni e foarte mic. Un porc tre să-l sacrifici undeva la 150-160 de kile ca să ai de toate. Și atunci vine problema banului. Un om care lucrează la fabrică cu un salar de 2000 de lei și cu un copil la școală și mai un bătrân pe lângă…”, concluzionează Neluțu Popovici.
Cifrele furnizate de Institutul Național de Statistică, arată că efectivele de porci din România au scăzut în ultimul an cu 6 procente, ajungând la ceva mai mult de 3 milioane de capete, continuând astfel trendul constant descendent din ultimii ani.
Pentru o imagine mai clară, dăm timpul înapoi până în 2012, an în care în țara noastră se creșteau 4,6 milioane de capete. Pentru că dacă ne întoarcem înainte de 1989 imaginea devine de-a dreptul dezolantă. Numai continuul creștea atunci 2 milioane de capete în sistem industrial, în cel mai mare și modern combinat de creștere a porcului din sud-estul Europei.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: