Timișoara 2023: Secretele științei s-au dezvăluit pentru copii, în weekend, la Experimentarium TM
Articol de Radio Timișoara, 19 februarie 2023, 19:49 / actualizat: 20 februarie 2023, 15:26
Unul dintre punctele de atracție ale programului de deschidere a anului în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii este fără doar și poate Experimentariumul Universității Politehnica din Timișoara.
Vizitatori de toate vârstele au avut ocazia să vadă, la muzeul Universității Politehnica, calculatoare vechi, inclusiv computerul MECIPT-1, primul calculator cu tuburi electronice conceput şi realizat, în 1961, în mediul universitar din România.
Pe lângă calculatoarele vechi, copiii și tinerii au putut experimenta și noile tehnologii, dar au făcut și experimente fizice și timice realizate pe viu.
“Aici în Experimentarium TM și în Muzeul Tehnic are câteva surprize deosebite. În primul rând sunt experimentele de fizică, care sunt experimentele permanente din Experimentarium. Pe urmă e sunt experimentele temporare de chimie care sunt realizat împreună cu colegii de la Politehnică, deci de la Facultatea de Chimie și care fac analiza gustului și a mirosului, în special a mirosului de trandafiri, deoarece tema patrimoniului sub reflectare în anul 2022 a fost mirosul de trandafiri. Pe urmă în Muzeul Tehnic avem cele mai importante aplicații de realitate virtuală, pe care le avem realizate și unde este foarte interesant să poți să descoperi obiectele de patrimoniu, de muzeu, scanate în 3 Dși ascultând povești despre ele și punându-le pe o masă imaginară de obiecte”, spune Diana Andone, directorul centrului de e-learning din Universitatea Politehnica Timișoara.
Pentru cei mici, dar și pentru cei mari, experimentele au fost fascinante. Unul dintre cei care îi introduce pe vizitatorii experimentali omului din Timișoara în minunata lume a inginerie este conferențiarul Constantin Blaj. Prietenii îi spun Titi, iar pentru că prin simpla prezență la Experimentarium i-am devenit prieteni, Titi ne mărturisește câteva dintre provocările pe care le are cu unii vizitatorii. E vorba de adulți, pentru că cei mici și pensionarii îl fascinează.
“Astăzi am avut cazuri cazuri ciudate. Pentru că își lăsa copilul să facă lucruri periculoase. Spun <domnule, citește ce scrie acolo. Poate să fie pericol> și spune <tunci nu trebuia să ne lăsați să intrăm>. Păcat că n-a depins de mine că l-aș fi dat afară, dar altfel ca să revenim la lucrurile bune, că asta contează. 99, poate peste 99 la sută, reacționează extraordinar de la 8 la 88 de ani Oameni pensionari care au fost aic vedeai încântarea pe fața lor. Cei mici sunt sarea și piperul. Ei pun întrebările cele mai naive, dar cele mai pline de conținut, pentru că e o nelămurire pe care nu are inhibiția să și-o esteompeze, o spune. Este un lucru minuna”, spune Constantin Blaj.
Conferențiarul a explicat că primul lucru bun de la Experimentarium este că aici nu se găsesc formule. Al doilea este că experimentele sunt explicate pe înțelesul tuturor.
Universitatea Politehnica din Timișoara, Muzeul Național al Banatului și Timișoara 2023 au organizat în deschiderea capitalei culturale și o conferință dedicată culturii și tehnologiei, ocazie cu care a fost lansat și NFT-ul Spotlight Heritage Timișoara 2023.
Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea.