Adrian Cioroianu: Vladimir Putin nu ar putea justifica în fața aliaților actuali o eventuală acțiune în Moldova
O posibilă invazie rusă în Republica Moldova ar putea duce la răcirea relațiilor dintre Moscova și principalii aliați actuali. Este ipoteza susținută de istoricul Adrian Cioroianu.
Articol de Radio Timișoara, 24 februarie 2023, 16:25
Fostul ministru de externe și ambasador al României la ONU a declarat, la Radio Timișoara, că Vladimir Putin nu ar putea justifica o asemenea acțiune nici măcar în fața Chinei sau a Indiei, state care au susținut Rusia ori s-au abținut de la opinii ferme legate de război.
“În cazul Ucrainei, era povestea regiunilor istorice, cum spune acuma. A spus clar în discursul de zilele trecute că armata rusă luptă pe frontierele istorice ale Rusiei. Dar, iertați-mă, frontierele istorice ale Rusiei n-au ajuns niciodată la Chișinău, decât în regim de ocupație pe care l-a știut toată lumea sau pe vremea țarului sau în vremea sovietelor. Aceasta enclavă, numită Transnistria, într-adevăr, reprezintă o problemă”, consideră istoricul Adrian Cioroianu.
O ipotetică ocupare a Transnistriei de către armata rusă nu s-ar putea realiza decât pe calea aerului, consideră Adrian Cioroianu. Istoricul e însă de părere că mai importante pentru securitatea Republicii Moldova sunt rezultatele alegerilor locale din acest an și a celor prezidențiale din 2024.
“Singura alternativă ar fi fie, într-adevăr, lansarea unei crize din interior, cu tulburări sociale, cu încăierări. Asta se poate face că, din păcate, societatea din Republica Moldova trece printr-o serie de penurii care fac o oricând posibilă. Pe de parte, o soluție poate să vină de la alegerile din anul acesta. Anul acesta vor fi alegeri locale în Republica Moldova, la anul vor fi alegeri prezidențiale, într-un fel, din punctul meu de vedere, mai preocupant va fi rezultatul acestor alegeri decât iminența unui desant aerian rus la Chișinău”, mai spune Adrian Cioroianu.
Vă amintim, încă din toamna trecută, oficiali de la Chişinău vorbeau despre un război hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova, iar luna aceasta preşedintele Maia Sandu a dezvăluit existenţa unui plan de destabilizare care prevedea luarea de ostatici, capturarea de instituţii şi folosirea unor mercenari străini.