Circa 300 de elevi de la Colegiul Economic din Timișoara intră în sistem online. Un corp de clădire figurează în clasa I de risc seismic
Aproximativ 300 de elevi de la Colegiul Economic F.S. Nitti din Timișoara vor intra în online, unul din corpurile de clădire fiind experizat în clasa I de risc seismic.
Prefectul Mihai Ritovoiu spune că acest lucru a fost descoperit după ce Primăria Timișoara raportase că nu există nici o clădire cu grad ridicat de pericol în cazul unui seism.
Articol de Radio Timișoara, 27 februarie 2023, 19:54 / actualizat: 27 februarie 2023, 20:58
“Primăria Timișoara a trimis o adresă către Instituția Orefectului în care ne comunică: Niciuna din expertizele prezentate nu a încadrat imobilele expertizate în risc seismic clasa I și ne dă o listă cu clădirile aflate în riscul seismic clasa II sau III și cu adresele de rigoare. Totul bine, am comunicat la București, am comunicat la Ministerul Educației acest lucru, pentru că în dimineața asta să constatăm cu stupoare că există o școală care are o clădire expertizată în clasa I. Aici este raportul de expertiză tehnică, unde la pagina 22 scrie negru pe alb <clasa de risc seismic finală este I din care fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire>”, spune Mihai Ritivoiu.
Administrația locală a replicat printr-o declarație de presă că pe lista de investiții în școli se află și Colegiul Economic. Proiectul prevede o extindere, și implicit o reabilitare, expertizarea tehnică făcându-se tocmai în acest scop.
“Ordonanța de urgență, pe care încă nu am văzut-o, auzim doar zvonuri pe care Guvernul vrea să o dea vizavi de școlile care sunt în clasa de risc I seismic. Noi avem mai multe proiecte de investiții în Timișoara, undeva la zece în curs pe școli, printre care există și proiectul pentru “Francesco Nitti”, unde, parte din extindere în mod evident este și o expertiză tehnică care să ne poată spună care este starea tehnică a clădirii și în cazul acestei extinderi ce intervenții trebuie să facem. Proiectul va intra mâine în plenul de Consiliul Local și va merge la etapa următoare, partea de proiectare propriu-zisă și în mod evident, în momentul în care vom ajunge la execuția lucrărilor se va rezolva și această problemă de consolidare.
Realitatea este că trăim într-un stat în care Guvernul ia decizii absurde, de la o zi la alta, fără să conștientizeze de fapt problemele de sistem din întreaga țară. Avem o singură școală în acest sistem, în vestul României, adică în clasa I de risc, pentru că avem o singură expertiză, probabil făcută pe bune în ultimii ani de zile”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.
Reprezentanții Primăriei vor fi convocați de Prefectură la o întâlnire în care să discute situația imobilelor în care învață copiii din Timișoara.