Pianistul Simon Trpčeski (Macedonia) și WDR Sinfonieorchester concertează astăzi la Timișoara, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru
Artiști de mare valoare ai unuia dintre cele mai apreciate ansambluri orchestrale din lume, WDR Sinfonieorchester, vor încânta publicul, între 14 și 17 martie 2023, ca parte a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, în anul 2023.
Articol de Simona Stoița, 14 martie 2023, 15:16
Trei zile de muzică de înaltă clasă se vor desfășura la Timișoara, grație colaborării dintre Filarmonica „Banatul” și Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR).
Primul eveniment de mare anvergură, dedicat Programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, se va desfășura marți, 14 martie 2023, ora 19:00, la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”, un concert simfonic extraordinar al membrilor Orchestrei Radiodifuziunii din KÖLN (WDR), al cărui dirijor principal este CRISTIAN MĂCELARU.
Solistul concertului va fi pianistul SIMON TRPČESKI (Macedonia), alături de care CRISTIAN MĂCELARU a înregistrat un disc nominalizat, în 2022, la premiile ICMA (International Classical Music Awards).
În program:
J. BRAHMS – Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în si bemol major, op. 83;
K. LANG – Caritas (p.a.);
J. BRAHMS – Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98.
AUDIO/ Interviu cu pianistul Simon Trpčeski (Macedonia), acordat lui Călin Pacatiuș, realizator Radio Timișoara, înainte de repetiția generală a concertului simfonic extraordinar (14 martie 2023, Filarmonica „Banatul”din Timișoara; dialog în limba engleză):
Născut în Macedonia, în 1979, pianistul Simon Trpčeski şi-a câştigat locul printre cei mai remarcabili muzicieni lansaţi în ultimii ani, cântând cu cele mai mari orchestre ale lumii, captivând mereu publicul.
A cântat alături de orchestrele simfonice din Londra, Seattle, St. Louis, Baltimore, Barcelona, Galicia, Los Angeles,San Francisco, Cleveland, Philadelphia, New York, Netherlands Radio, St. Petersburg, Strasbourg, Orchestre National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, RSO Berlin, NDR Hamburg, Russian National Orchestra, Suisse Romande Orchestra. De asemenea, a cântat cu New Japan Philharmonic, orchestrele din Seul și Hong Kong, Sydney, Adelaide, Melbourne ș.a.
A colaborat cu dirijori precum Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Charles Dutoit, Jakob Hrusa, Vladimir Jurowski, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Antonio Pappano, Robert Spano, Michael Tilson Thomas și David Zinman, Vassily Petrenko.
A susţinut recitaluri în cele mai importante oraşe ale lumii. De asemenea, interpretează muzică de cameră, cu numeroşi alţi solişti, la festivalurile din Aspen sau Verbier. Lucrează constant cu tineri muzicieni din Macedonia, pentru a cultiva talentul următoarei generaţii de artişti din ţara sa natală. În urma acestui fapt, i-a fost decernat Ordinul de merit din partea preşedinţiei şi a fost primul artist care a primit titlul de Artist Naţional al Macedoniei.
Înregistrările sale publicate de Wigmore Hall Live, EMI şi Avie Records, au fost extrem de bine primite. A lansat ciclul concertelor lui Rahmaninov înregistrate împreună cu Vasily Petrenko şi Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Tot cu ei a înregistrat şi concertele pentru pian nr. 1 şi nr. 2 de P. I. Ceaikovski, la casa de discuri Onyx. (sursa info/facebook Filarmonica Banatul)
Sursa info: facebook Filarmonica Banatul.
Sursa foto – Radio Timișoara (14.03.2023, la Filarmonica „Banatul”din Timișoara).